Jó lenne itt fiú diáknak lenni

2012.03.09. 13:19 Módosítva: 2012.03.09. 14:20
Schmitt Pál köztársasági elnök ambíciózusságra kérte a szombathelyi Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola tanulóit, arra biztatva őket, soha ne elégedjenek meg a jelen állapottal, helyette mindig törekedjenek többre. Néhány tüntető lemondásra szólította fel az államfőt.
D  VG20120309020
Fotó: Varga György

Az államfő Vas megyei országjárása részeként szólt a diákokhoz. Úgy fogalmazott, mindent lehet, csak közepesnek lenni nem érdemes. Korábbi hasonló előadásaihoz hasonlóan ismét kiemelte, az élet minden területére alkalmazni kell a "Gyorsabban, magasabbra, erősebben!" olimpiai jelmondatot.

Schmitt Pál ezúttal is elsősorban három dologra, a magyar nyelv ápolására, a rendszeres testmozgásra és az élethosszig tartó tanulás fontosságára hívta fel a figyelmet. Újdonságot jelentett azonban, hogy az iskola profiljához igazodva elmondta, korábban tizenhét évig dolgozott szállodákban, ami szerinte talán a legjobb megalapozója volt későbbi politikai pályafutásának, hiszen alázatot tanult, továbbá rögzült benne az is, hogy minden vendég fontos és valamennyi partnert tiszteletben kell tartani.

A köztársasági elnök beszédét azzal kezdte, hogy megjegyezte, "jó lenne itt fiú diáknak lenni", hiszen csak lány hallgatókat lát. Mint mondta, 24 évesen az Astoria szálló üzletvezető-helyetteseként kezdte pályáját, és ettől kezdve minden nap kötelességének érezte, hogy legyen egy-egy jó szava a "vendéget és borravalót soha nem látott" szakácsokhoz és mosogatókhoz, mivel az ő munkájuk is fontos volt a tökéletes felszolgáláshoz. Az államfő ezért arra kérte a tanulókat, későbbi munkájuk során mindenkihez legyen egy kedves mosolyuk, gesztusok, hiszen az már "fél győzelem" lesz.

A hatalmon kívüliek véleménye is számít

Schmitt Pált reggel kilenc tüntető és néhány fővel több szimpatizáns fogadta a szombathelyi megyeháza épülete előtt. A demonstrálók – a támogatókhoz hasonlóan – nemzeti színű lobogót lengettek, továbbá egy Szolidaritás feliratú molinót is kifeszítettek. Tiltakozásuk során többször skandálták a "Mondjon le!" rigmust, hangos sípolásuk pedig a közgyűlés teljes ülése alatt beszűrődött a megyeháza épületébe.

Az államfő a szombathelyi és Vas megyei közgyűlés összevont, rendhagyó ülésén hangsúlyozta, valamennyi magyar köztársasági elnöke akar lenni, ezért – mint fogalmazott –, "ha az egyharmad fütyül, akkor arra én nem fütyülhetek".

Schmitt Pál köztársasági elnök megnéz egy újraélesztési gyakorlatot a szombathelyi Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola tornatermében.
Schmitt Pál köztársasági elnök megnéz egy újraélesztési gyakorlatot a szombathelyi Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola tornatermében.
Fotó: Varga György

Elmondta: hasonló tiltakozások alkalmával mindig felvetődik benne a kérdés, mit csinál rosszul köztársasági elnökként, az alaptörvény rendelkezéseit értelmezi-e rosszul, az alkotmányosság őreként követ-e el hibákat, vagy a hadsereg főparancsnoki teendőit látja-e el nem megfelelően. Schmitt Pál ugyancsak ehhez kötődően felidézte José Manuel Barrosóval folytatott keddi megbeszélését, amelyen beszámolója szerint az Európai Bizottság elnöke azt mondta, "vigyázzatok a kétharmaddal, a kétharmad szokatlan Európában, tehát szokatlan megoldásokhoz, eredményekhez vezethet, a kétharmad legalább annyi felelősség, mint amennyi lehetőség!".