Földhöz vágta a narancsot a diósgyőri kohász

2012.03.10. 20:16
Zenészekkel, írókkal és Martin Luther Kinggel álmodó színészekkel erősített március 10-én a Szolidaritás a március 15-ről előrehozott kormányellenes demonstrációján. Mécs Imre fotózta Kornis Mihályt, akinek egyszerre gratulált Kónya Péter és Dániel Péter. Az LMP kihasználta az alkalmat, hogy aláírásokat gyűjtsön, Bokros Lajos pedig a tömegből élvezte a tavaszi napsütést.

Délután három előtt nem sokkal már több mint tízezren voltak a Kossuth téren a Szolidaritás kormányellenes, szociális és szabadságjogokért rendezett tüntetésén, amit – mivel a kormány március 15-ére előre legfoglalta a legtöbb budapesti közteret – március 10-én rendeztek meg. Petőfiről nem nagyon volt szó, de több ember is kokárdában érkezett. (A tüntetésnek egyébként hivatalos dala is volt.)

Miközben a hangszórókból még csak Kaukázus és Magna Cum Laude slágerek politikailag aktualizált verziói szóltak, az LMP már javában gyűjtötte a szociális népszavazásához az aláírásokat. Az egyik emberük szerint már legalább 50 ezer összegyűlt, és úgy érzik, hogy meglesz a szükséges 200 ezer, ha bírják erővel a feldolgozásukat, mert mint mondta: az aláírók lelkesedésével nincs baj.

A kaszinótojástól az isten megteremtéséig

Félpercnyi Örömóda és Bródy János dala után el is kezdődtek a szokásos beszédek a már ismert arcokkal. Iványi Gábor metodista lelkész elmondta, hogy nem csak új köztársaságot, de új tavaszt, sőt új világot akarnak.

Kornis Mihály író – aki elmondása szerint húsz éve, az Antall-kormány idején tüntetett utoljára a diktatúra ellen – arról beszélt, hogy "megint diktatúra van", ráadásul "egy semmirekellő van az ország legtetején". A civileknek kell megteremteniük istent, és több részvételre van szükség – mondta. Miután egy Camus-idézettel elbúcsúzott ("Senkinek sem kötelessége, hogy nagy ember legyen. Már az is nagyon szép, ha valaki ember tud lenni."), a backstage-ben gratulált neki az addig őt fényképező SZDSZ-es Mécs Imre, illetve a tüntetés egyik rendezője, Dániel Péter, a kaszinótojásos ügyvéd, aki korábban Gyurcsány jobb és bal kezeként vált ismertté, legalábbis erre az imidzsre hajtott.

A KFT-ből Bornai Tibor adta elő zongorán az egyik saját szerzeményét.

Baloldali program

Kónya Péter elmondta, hogy mióta a Fidesz ellenzéki évei alatt kisajátította a kokárdát, ő a szívében hordta azt, de most arra kért mindenkit, hogy tűzze csak ki, és ne hagyja, hogy a kormánypárté maradjon a nemzeti jelkép. Ezután felvázolta a Szolidaritás jellegzetesen baloldali programját, amelyben kitért arra, hogy a vagyonosokat jobban meg fogják adóztatni, ha a köztársaságot visszaállították, és a szerzett jogok kőbe lesznek vésve. "Nem leszünk Orbán Viktor talpnyalói és rabszolgák a saját hazánkban" – mondta.

Nem sokkal később Erdős Virág szavalta el a versét, aminél elég sokan pajkos vigyorral kapták fel a fejüket arra a részre, hogy "kukákat se / borogattak / kutyákat se / kurogattak / mise után / leszavaztak / bezabáltak / be is basztak / pöri volt tán / isler is / jóllakott az / isten is".

Egy híres bajusz a tömegben

A tüntetésre ezúttal is kinézett több politikus: a Societas-szal Török Zsolt nézte a színpadot az Alkotmány utcából a szokásos vörös széldzsekijében, a Demokratikus Koalíciótól is kijöttek pár táblával, de feltűnt a tömegben Kerék-Bárczy Szabolcs, valamint Bokros Lajos is vidáman napfürdőzött az ellentüntetőktől mentes szombat délutáni demonstráción.

Antifasiszta percek

Bár a jelenlévők többségén nem látszott, több felszólalón viszont igen, hogy tényként kezelik, hogy Magyarországon diktatúra van. Több transzparens és beszéd is arra célzott, hogy a magyar állam rasszista.

Kováts Kriszta énekes és színésznő beszédét követően, amelyben Martin Luther King korához hasonlította a jelenlegi helyzetet, és Martin Niemöllertől idézett, – egy néző szerint, aki az egészet nem értette – egy inka vallási dalt adott elő.

Ezután Kálid Artúr idézte fel az afroamerikai polgárjogi harcos híres mondatát ("Van egy álmom") magyarul és angolul is. A színesbőrű színész üzenetét a tömegben is volt, aki megérthette: egy szintén vélhetően afrikai származású srác Népszavát és Societas szórólapokat osztogatott a tömegben.

"Láthatatlanok halnak éhen ebben a láthatatlan gettóban" – vette fel a fonalat a demonstráció egyik roma felszólalója is.

Munka, kenyér, hazaárulás

Tóth Imre diósgyőri kohász, az Éhségmenet tagja szimbolikusan földhöz vágott egy narancsot, majd mocskos kis tetűnek nevezte Orbánt, és kijelentette, hogy a szegényeknek elegük van abból, hogy senkiknek nézik őket. Mivel a kormány szerint az a hazaáruló, aki szembemegy a hatalommal, ezért ő is az.

Ezután egy tolószékes férfi vette át a szót, aki azt mondta, hogy akkor vesztette el a lábát, amikor egy légelhárító lövedékkel játszott.