Elfogták a top hármas körözött bűnözőt

2012.03.12. 12:17 Módosítva: 2012.03.12. 16:00
Több mint tizennégy év bujkálás után Angliában fogták el pénteken az országos körözési toplistán a 3. helyen szereplő H. Gábort, akit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt köröztek.

A férfi a gyanú szerint 1998. január 21-én társával Pécs mellett megölte ellenlábasát, egy 28 éves vokányi férfi. H. Gábor a bűncselekmény elkövetése óta szökésben volt, írja a police.hu.

A baranyai rendőrség 1998. január 23-án, két nappal a bűncselekmény után arról tájékoztatta a sajtót, hogy egy 28 éves vokányi férfit zsineggel fojtogattak gyilkosai, orrát, arccsontját, kézujjait eltörték, testét csákány nyelével ütlegelték, és tizennyolcszor megszúrták. Az áldozat holttestére Pécs közelében, az Abaligeti úton, a hó alatt találtak rá. Az ügy hátterében elszámolási vita állt.

A bűntett egyik gyanúsítottját rövid időn belül elfogták. A 31 éves férfi beismerő vallomást tett, később el is ítélték, de az akkor szintén 31 éves társa megszökött és mostanáig sikeresen bujkált a hatóságok elől.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezetén belül működő Célkörözési Alosztály egy éve kezdett bele a férfi felkutatásába. Pár héttel ezelőtt olyan információkat szereztek, amelyek alapján valószínűsíteni lehetett, hogy H. Gábor új személyazonossággal Angliában bujkálhat. A nyomozók felvették a kapcsolatot az angol rendőrökkel, és ők rövid idő alatt felderítették a gyanúsított tartózkodási helyét.

Az új személyazonossággal a szigetországban élő H. Gáborra az angol rendőrök március 9-én csaptak le, amikor megérkezett a munkahelyére, egy fuvarozó céghez. H. Gábor még a helyszínen beismerte valós személyazonosságát.

A különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsított férfi a harmadik helyen állt az országos körözési toplistán (pdf).