Hoffmann: Nincs veszélyben a felsőoktatás

2012.03.12. 07:43

„Az égvilágon semmilyen veszély nem fenyegeti sem a felsőoktatást, sem az ország fejlődését" – mondta Hoffmann Rózsa a Népszabadságnak adott interjúban. Mint mondta, kevesebben jelentkeztek, mint az előző években, de nem annyival, hogy aggódni kellene miatta. Idén 109 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba, miközben a felvehetők létszáma százezres nagyságrendű.

Szerinte nem most jelentkeztek kevesen, inkább azt elmúlt években vált mennyiségileg túldimenzionálttá a felsőoktatás. Elképzelhetőnek tartja, hogy sokan éppen a követelmények növekedése miatt reálisabban értékelték esélyeiket, és felelős döntést hoztak, ez pedig kedvezhet a minőségnek.

Azt mondta, hogy elemzésekre majd áprilisban lesz lehetőség, amikor már látják a jelentkezések összetételét: hányan jelentkeztek az idei érettségizők közül, milyen szakokra, milyen egyetemekre mennének, hányan maradtak le az előző évről, hol vannak súlyos rendszerhibát sejtető eltérések. Szerinte ha korrekcióra lesz szükség, akkor a pótfelvételi keretében meglesz a lehetőségük a szükséges beavatkozásra.

Azt mondta, hogy nincs tandíj, az állam hetvenezer belépő fiatal képzését támogatja, ami valamivel kevesebb ugyan az eddiginél, de a válság körülményei között most ennyit engednek a gazdasági lehetőségek.

A hallgatói szerződésekről azt mondta, hogy „nem kötünk röghöz senkit". Mint mondta, a hallgatói szerződés szabad döntés alapján megkötött polgári jogi szerződés, amelynek az aláírásáról a fiatal mindenféle kényszer nélkül dönt. Ha nem írja alá, akkor tanulhat a diákhitel segítségével, ha viszont megköti az állammal a szerződést, akkor kötelezettséget vállal, hogy idejében befejezi a tanulmányait, és a diplomaszerzés utáni húsz évből körülbelül tizet Magyarország javára dolgozva visszaadja a segítséget annak a közösségnek, amely a tanulmányait fizette, mondta.