Szócska: Nem zárnak be kórházat

2012.03.12. 18:48 Módosítva: 2012.03.12. 18:53

Májusban a városi fenntartású kórházak is átkerülnek állami tulajdonba - jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, miután a Fidesz képviselőcsoportját tájékoztatta a tervekről. Szócska Miklós hétfőn a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a Fidesz-frakció megerősítette, hogy egyetért az egészségügy korszerűsítésének irányával, és - a sajtóhírekkel ellentétben - az átvétel felgyorsítását szorgalmazza. Az erről szóló jogszabálytervezet várhatóan a jövő héten jelenik meg.

A következő két hétben a működési engedélyeket, finanszírozási szerződéseket is rendezik. A funkcióváltásban érintett 19 intézménnyel március 28-án részletes egyeztetések kezdődnek az azokat érintő átalakításokról, fejlesztésekről - hangsúlyozta az államtitkár.

Mint kifejtette: az elmúlt időszakban - nyolc fordulóban - összesen 19 résztvevővel egyeztettek az intézményi struktúra alakításáról. Következő alkalommal, március végén a már kiírt, illetve a hamarosan megjelenő uniós pályázatok részleteiről egyeztetnek majd. A 19 intézményről az államtitkár annyit mondott, hogy az átalakulások vegyes képet mutatnak, lesz olyan például, ahol két intézmény egyesülni fog.

Dombóváron 20 százalékkal kevesebb gyógyító ágy lesz

Húsz százalékkal csökkenhet a dombóvári Szent Lukács kórházban az aktív fekvőbeteg-ellátást biztosító ágyak száma - közölte az intézmény igazgatója.  Schmidt László elmondta: a tervekről az illetékes Somogy megyei népegészségügyi szerv hétfőn írásban tájékoztatta, azt azonban nem közölték, hogy mikortól és mely osztályokon hány ágy szűnne meg.

A kórházigazgató megjegyezte: a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet kórházi kapacitások elosztására tett javaslatáról még van mód tárgyalni. "Ez a mostani álláspont, szakmai, politikai szempontból van lehetőség további egyeztetésre" - mondta. A dombóvári kórház hét osztálya jelenleg 155 ágyon végez aktív fekvőbeteg-ellátást, a csökkentés ezt az ágyszámot érintené - jegyezte meg. A csaknem százezer ember gyógyításáról gondoskodó intézmény emellett kétszáz ágyon krónikus betegeket lát el, és egy 39 ágyas ápolási osztályt működtet.


Szócska Miklós ugyanakkor kiemelte: azt a "riogatást", hogy valami megszűnik, ki kellene venni a rendszerből, ugyanis az egészségügyi struktúra átalakításakor minden esetben fejlesztésről van szó. Mint fogalmazott: "nem az a lényeg, hogy hol mi nem lesz, hanem, hogy mindenki tudja, mit hol kap meg". Azt viszont garantálta: olyan nem lesz, hogy intenzív osztályi háttér nélkül ültethessenek be csípőprotézist, a szakmai szabályokat rendbe fogják tenni. Mint hozzátette: lehet, hogy valakinek csipőprotézisért többet kell majd utaznia, ahhoz hogy valóban szakértő kezébe kerüljön, de az államtitkár szerint "ez így van jól".

Az intézmények átalakításáról Szócska Miklós egyelőre nem árult el részleteket, mindössze annyit mondott, hogy többségben vannak azok a helyek, ahol optimalizálni kellett a betegutakat. Ezek megalakításakor viszont a vezető gondolat végig az volt, hogy mindenkiről minden ellátási tekintetben megfelelő módon gondoskodjanak - hangsúlyozta.

Az államtitkár arra is kitért, hogy Magyarországon 100 ezer lakosra nagyjából 720 kórházi ágy jut, Svédországban ez a szám 250 körül van, míg az uniós átlag 530 körüli. Az államtitkár szerint ez is arra utal, hogy a korszerű gyógyítás tekintetében az ágyak száma nem mérvadó.

Szócska Miklós ezen felül arról is beszámolt: a múlt héten döntöttek arról is, hogy még ebben az évben fokozatosan bevezetnek egy tevékenység alapú finanszírozási rendszert. Ebben egyrészt lehetőség lesz az aránytalan kapacitáselosztás korrekciójára. Másrészt a lényege, hogy a tevékenységet fogják finanszírozni, így az államtitkár szerint ennek fényében is felesleges ágyakon, osztályokon vitatkozni.

Lázár János frakcióvezető hétfőn azt mondta: a Fidesz frakció nem tárgyalt ágyszámcsökkentésről, nem is ez a cél, hanem az, hogy Magyarországon jól működő egészségügyi ellátórendszer legyen. Azt a fejlesztési tervet, amivel az államtitkár a frakció elé érkezett, a képviselőcsoport támogatja, néhány részkérdés van még nyitva.  Ezek kapcsán folyamatos egyeztetés lesz a következő hetekben - hangzott el.

Kitért arra, hogy a megyei intézmények átvételéről szóló törvény rögzíti: március 31-ig át kell venni az intézményeket, és ezt követően ki kell írni az intézményvezetői pályázatokat, az államnak professzionális módon kell működtetni az intézményeket.