Vénydíj a közgyógyellátásban?

2012.03.13. 09:14
A gyógyászati segédeszközök tb-támogatásának jelentős csökkentésével számol az egészségbiztosító. A közgyógyellátásban a vénydíj bevezetését is elképzelhetőnek tartják.

A Magyar Nemzet egy, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) készült munkaanyagra hivatkozva azt írta: a lap birtokába került tervezet szerint megszűnne a gyógyászati segédeszközök 98 százalékos társadalombiztosítási támogatási kategóriája.

A tervezet szerint az OEP-ben azt is elképzelhetőnek tartják, hogy vénydíjat vezetnek be az eddig térítésmentességet jelentő közgyógyellátásban. Teljesen megszüntetnék az eszközök javításának támogatását, vagy – egy másik variáció szerint – ehhez a jótállást követő évben nem, s utána is csak évente egyszer adnának hozzájárulást.

Például az inkontinecia-betéteknél 80 százalékról 70 százalékra csökkentenék a támogatást, kötszerből is kevesebbet írhatnának fel az orvosok, az eddigi havi 30 helyett csak 20-at, bizonyos termékeknél pedig 15-öt kaphatnának a betegek. A lap szerint rosszul járnának a diabéteszesek is: a vércukormérő teszcsíkjának támogatását 80 százalékról 70-re vagy 50-re csökkentenék.

A lap megkeresésére az OEP-nél elmondták: minden lehetőséget megvizsgálnak, hogy az egészségügy területén a lehető leghatékonyabban lehessen felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat. Felhívták a figyelmet arra, hogy a segédeszközökre fordított összeg az elmúlt öt évben csaknem 40 százalékkal – 36 milliárdról 50 milliárd forintra – emelkedett, pedig a rászorulók száma alig változott.