A mentők csak pénzért mennének az egymilliós tüntetésre

2012.03.14. 11:57

Március 15-e várhatóan legnagyobb ellenzéki demonstrációjának szervezője, az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (EMS) Facebook-csoport levélben kereste meg az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ), hogy egyeztessenek a rendezvény egészségügyi biztosításáról.

Válaszában Mártai István főigazgató közölte, hogy az egészségügyi törvény és a kapcsolódó minisztériumi rendelet értelmében a mentők a rendezvényeket térítés ellenében biztosítják. Az egészségügyi biztosítás ugyanis a szervező feladata, a betegeket nekik kell a helyszínről eljuttatniuk a kórházakba, és ha ez a mentőkre marad, (a katasztrófahelyzeteket kivéve) a pluszköltséget a szervezőkre hárítják.

Az EMS jogértelmezésében ugyanakkor esetükben szó sincs térítés ellenében végzett rendezvénybiztosításról: a demonstráció résztvevői alkotmányos gyülekezési jogukat gyakorolják, és az államnak kötelessége e jog gyakorlását megvédenie. Ahogy a rendőrség sem nyújt be számlát az ilyen tüntetések biztosításáért, szerintük a mentősök sem kérhetnek költségtérítést.

"Eddig körülbelül 30 demonstrációt szerveztem, de még soha nem volt példa rá, hogy a mentősök pénzt kérjenek – mondta Juhász Péter, az EMS szervezője. – A tavaly október 23-i tüntetésen odejött hozzám két mentős, hogy az interneten olvastak a tüntetésről, és arra kértek, legközelebb előre szóljunk. Hát most szóltunk."

A gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvények esetében az az általános gyakorlat, hogy a szervezők értesítik a mentőszolgálatot, mely a tömeg várható mérete alapján küld kocsikat. Vélhetően ez történt a januári, kormánypárti Békemenet esetében is: a szervezők szerint a rendezvény egy fillérbe sem került.

Az OMSZ levele olvasása után Juhász megkereste a BRFK-t, hogy a mentőszolgálat tájékoztatásán kívül van-e bármilyen kötelessége a rendezvény egészségügyi biztosítása ügyében. Az egyeztetésen azt a választ kapta, hogy a Mátrai István által hivatkozott rendelet a mentést végző jogi és magánszemélyekre vonatkozik, vagyis az EMS-nek nincs semmilyen kötelezettsége.

Juhászék válaszlevelükben a BRFK-találkozó jegyzőkönyvét is elküldték az OMSZ-nek, a mentőszolgálat egyelőre nem reagált. A helyszínen a korábbi EMS-tüntetések tapasztalatai alapján több tízezer ember jelenlétére lehet számítani. A szervezők szeretnének egyeztetni a mentősökkel, hogy ha például valaki rosszul lesz, minél gördülékenyebben juthasson segítséghez.