Budapestre jön az Európa Tanács főtitkára

2012.03.14. 16:35 Módosítva: 2012.03.14. 18:51
Budapestre látogat jövő szerdán Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács (ET) főtitkára, hogy találkozzon Orbán Viktorral és Martonyi Jánossal - közölte a testület titkársága szerdán. Jagland a bírósági reformról, az egyházügyi törvényről és a sajtószabadságról tanácskozik a kormányfővel és a külügyminiszterrel.

A bírósági reform és az egyházügyi törvény ügyében a napokban teszi közzé állásfoglalását az ET égisze alatt tevékenykedő független jogi szakértői testület, a Velencei Bizottság, és a sajtószabadság témájában ugyancsak készül egy ET-jelentés, közölte a Tanács strasbourgi titkársága.

A Velencei Bizottság delegációja februárban látogatott Magyarországra, hogy áttekintse három törvény – a bírák jogállásáról és javadalmazásáról, a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló, illetve az egyházügyi törvény – kérdését.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium múlt szerdán arról tájékoztatta az MTI-t: a kormány még nem kapta meg a Velencei Bizottság hivatalos jelentését a bírósági rendszerről, a kabinet álláspontja ugyanakkor az, hogy a magyar igazságszolgáltatás megfelel az európai normáknak, a bíróság pedig független.

Jagland januári levelében azt javasolta Martonyi János külügyminiszternek, hogy Magyarország kérjen szakvéleményt a Velencei Bizottságtól azokról a törvényekről, amelyek az igazságszolgáltatás törvényességével, a vallásszabadsággal, valamint a parlamenti választásokkal kapcsolatosak. Indítványozta azt is, hogy Magyarország vegye igénybe az Európa Tanács médiajogi szakértelmét.

Martonyi János válaszában együttműködési készségéről biztosította Jaglandot, és jelezte, hogy az említett jogszabályokról Magyarország a Velencei Bizottság állásfoglalását is kéri.

A kontinens 47 országát tömörítő Európa Tanács fő feladata, hogy előmozdítsa a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság érvényesülését. Egyik szerve a tagállamok 318 nemzeti parlamenti képviselőjéből álló parlamenti közgyűlés. Ez a testület nemcsak a két jelentéstevőt bízta meg a magyarországi tájékozódással, hanem a Velencei Bizottságnál is kezdeményezte szakvélemény készítését több magyar törvényről.