Március 15-én vonuljon összevissza!

2012.03.14. 07:56 Módosítva: 2012.03.15. 09:31
A vállalkozó kedvű ünneplők a közigazgatási minisztérium jóvoltából akár 10,8 kilométert is gyalogolhatnak a nemzeti ünnepen, az állami ünnepségek szervezői ugyanis összesen 12,4 kilométernyi vonulási útvonalat jelöltek ki. Az idén a főváros ünnepel a Múzeumkertben, a kormány a Kossuth téren, az ellenzéki civilek a Szabad sajtó úton, az MSZP vidéken.

08:00 Kossuth tér

A március 15-ék leghagyományosabb programpontja az ünnepélyes zászlófelvonás, ezúttal a Díszszázad és a Nemzeti Lovas Díszegység közreműködésével az ország főterén, a Kossuth téren. A korán kelő ünneplőknek szánt eseményen három közjogi főméltóság is megjelenik, az ünneplők egyszerre szemrevételezhetik Schmitt Pál köztársasági elnököt, Orbán Viktor miniszterelnököt és Kövér László házelnököt. Bónuszként Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is részt vesz az eseményen.

08:20 Ünnepi menet

Az idei március 15. fő témája a vonulás és a menet. A szervező közigazgatási minisztérium összesen 12,4 kilométernyi gyalogtúrát szervezett a becses évfordulóra – az időbeni egybeesések miatt a leghosszabb, központilag szervezetten legyalogolható útvonal 10,8 kilométeres. Az első etap az átvonulás a Kossuth térről a központi budapesti ünnepség helyszínére a Nemzeti Múzeumhoz a Kossuth tér – Alkotmány utca – Bajcsy-Zsilinszky út – Deák tér – Károly krt. – Múzeum krt. – Bródy Sándor utca – Múzeumkert útvonalon.

09:00 Múzeumkert

Tarlós István új korszakot nyitott a budapesti március 15-ék történetében, nem a hagyományos városházi helyszínen, a Petőfi-szobornál, hanem a korábban a központi állami ünnepségeknek otthont adó Nemzeti Múzeumnál mondja el ünnepi beszédét. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ezen a rendezvényen is részt vesz.

Parkolási tilalmak nagyobb térképen

10:00 Ünnepi menet

A nap második vonulása a Múzeumkertből vezet a Múzeumkert – Múzeum krt. – Astoria – Szabad sajtó út – Erzsébet híd – Döbrentei tér – Attila út – Palota út – Dísz tér útvonalon a Budai Várba, ahol aztán a rendelkezésre álló program szerint az ég világon semmi sem történik délután fél kettőig, amikor is véletlenszerű egybeesésként egyidőben indul el a kormánnyal szimpatizáló állampolgárok teljes mértékben kormánytól függetlenül szerveződő békemenete és a közigazgatási minisztérium ugyanonnan ugyanoda tartó ünnepi menete.

10:00 Március 15. tér, Petőfi-szobor

Régen, amikor még minden jobb volt, a március 15-ék egyik állandó sztárja Csurka István volt, aki a csúcson ötvenezres tömegeket tudott mozgósítani a Hősök terére. Tavaly viszont alig kétszáz nosztalgiázó miépes gyűlt össze ugyanott, idén pedig, Csurka halála óta először, már nem is a Hősök terén tartják ünnepségüket.

11:00 Gyula, Kossuth tér

A nemzeti ünnepen természetesen nem csak Budapesten lesznek programok, ezek közül elsőként a gyulai demokraták és civilek megemlékezését emelnénk ki, ahol a mostanában irodalmárokkal haknizó Bokros Lajos Grecsó Krisztián íróval lép fel.

13:00 Esztergom, Széchenyi tér

Az MSZP idén nem szállt be az ünnepversenybe, nem rivalizál a budapesti kormánypárti és ellenzéki civil tüntetésekkel, inkább elvonult vidékre. Mesterházy Attila vezetésével Esztergomban tartják aktuálpolitikai felütésű ünnepi rendezvényüket, összefogva az új köztársaságért.

13:15 Pilvax köz

Reménykedtünk és nem csalódtunk. Az LMP nem hagyta ki a kihagyhatatlan ziccert, központi megemlékezésükön a politikusok Petőfi Sándor hasonmásversenyének győztese, Vágó Gábor szónokol majd, hogy aztán szétszéledjen aláírásokat gyűjteni a párt népszavazási kezdeményezéséhez.

13:30 Békemenet

A Széles Gábor médiamágnás által gründolt kormánypárti civil mozgalom párszáz lengyel importtüntetővel megerősítve a Dísz térről vonul át a Lánchíd érintésével a Kossuth térre meghallgatni a másfél órával később ott szónokló Orbán Viktor miniszterelnököt.

13:30 Ünnepi menet

A kormánypárti civilek felvonulásától teljesen függetlenül, pusztán véletlenszerűen egybeesve ugyancsak a Dísz térről ugyancsak a Kossuth térre indul a közigazgatási minisztérium szervezésében egy ünnepi menet huszárok felvezetésével. Ezzel párhuzamosan a minisztérium egy másik menetet is szervezett lustább felvonulóknak, akik a Nyugati térről vonulhatnak át a messzi Kossuth térre.

14:00 Egyetem tér

Miközben kormánypárti civilek és a központi ünnepség résztvevői véletlenszerűen együtt vonulnak, a Demokratikus Koalíció a jogi kar előtt emlékezik a forradalom évfordulójára. Az esemény sztárfellépője Gyurcsány Ferenc.

15:00 Kossuth tér

A nap kormánypárti főeseménye a békemenet és a két minisztériumi menet beérkezése után a központi állami ünnepség Orbán Viktor felszólalásával.

15:00 Szabad sajtó út

A nap ellenzéki főeseménye az Egymillióan a Sajtószabadságért Facebook-csoport pár tucat francia importtüntetővel megerősített tüntetése, ahol egyrészt lemosnák a gyalázatot, másrészt beiktatják hivatalába Magyarország alternatív köztársasági elnökét, a sajátos körülmények között megválasztott Pityinger László énekművészt.

15:00 Szentes, Kossuth tér

A nap harmadik ajánlott vidéki eseménye a Jobbik szentesi megemlékezése, ahol Novák Előd lesz a sztárvendég.

15:30 Deák tér

Novák így biztosan lemarad pártja központi ünnepségéről, amit az immár hagyományosnak számító Deák téri helyszínen tartanak. A hagyományos program egyetlen változása, hogy ezúttal Morvai Krisztina nem szólal fel, helyette a párt alelnöke, Gyüre Csaba nyitja a rendezvényt, akit aztán a szokásos hármas, Balczó Zoltán, Szegedi Csanád és Vona Gábor követ. A beszédek után P. Mobil koncert is lesz.

16:30 Kossuth tér

A központi állami ünnepség lezárásaként ünnepi koncertet és örömzenét rendez a közigazgatási minisztérium Bognár Szilvi, Bársony Bálint, a Bohemian Betyars, Némó és a Tóth testvérpár fellépésével.

16:30 Március 15. tér, Petőfi szobor

Az örömzenével egyidőben, ott, ahol délelőtt még a MIÉP emlékezett, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége Összefogás a Demokráciáért címen emlékezik a hetven évvel ezelőtti március 15-ére, Közép-Európa legnagyobb háborúellenes antifasiszta tüntetésére. A sztárvendég Jánosi Katalin, Nagy Imre mártír miniszterelnök unokája.