Nem zárják be az Arany Alkonyokat

2012.03.14. 17:08 Módosítva: 2012.03.14. 17:10
Az Arany Alkony idősotthonokat jelenleg üzemeltető Kálvin János Presbiteri Misszió működési engedélyeinek visszavonása nem jelenti az otthonok csődjét, bezárását – közölte az otthonoknak helyet adó ingatlanok tulajdonosa szerdán közleményben.

A Népszabadság tegnap számolt be arról, hogy a fővárosi kormányhivatal március 31-i határidővel visszavonta az Arany Alkony idősotthonok működési engedélyét, így 1 300 idős ember ellátása válik bizonytalanná. A lap szerint az ok az ingatlanok használatának rendezetlen jogcíme volt. Az épület tulajdonosának, a Medicatus cégcsoportnak, illetve az intézmények fenntartójának, a Kálvin János Presbiteri Missziónak (KJPM) nem sikerült megállapodniuk.

Fülöp Róbert, a Medicatus-SPC Beruházó és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatása szerint félreértésen alapulnak az Arany Alkony Idősotthonok bezárásáról szóló hírek. Fülöp szerint a bentlakó idősek érdekét szolgáló, a hivatalok részéről átgondolt, felelősségteljes, megelőző döntés egyáltalán nem jelenti az idősotthonok csődjét, bezárását, sőt új, nyugalmasabb időszak kezdetét jelenti.

Mint írta, az ellátás helyszínéül szolgáló épületeket tulajdonló cégek a hatóságokkal együttműködve olyan megoldáson dolgoznak, amely az ellátottak érdekeinek sérelme és ellátásuk színvonalában történő változás nélkül hosszú távon biztosítja az otthonokban lakó idős emberek nyugalmát. Több egyházi és civil fenntartó áll készen arra, hogy ellátást nyújtson az Arany Alkony Otthonokban.

„A misszió működtetési engedélyének visszavonása kedélyeket borzoló, de elkerülhetetlen lépése volt annak a folyamatnak, melynek a végén az ország egyik legnagyobb és legszínvonalasabb idősotthon-hálózatában az ellátás ismét a megszokott békében és magas színvonalon folyhat tovább” fogalmazott a vezérigazgató.

Kedden az otthonokat fenntartó misszió elnöke, Erdős János közleményt adott ki, ami szerint a misszió az Arany Alkony idősotthonok fenntartójaként "küldetésénél fogva továbbra is elkötelezett mind az ellátottak, mind a dolgozók sorsát illetően”, és folytatni kívánják a törvényes idősellátást.

Közlése szerint szándékuk kifejezéseként a kormányhivatalhoz a működési engedélyt visszavonó határozat ellen fellebbezéssel éltek, továbbá a törvénytelen pénzmozgások felderítésére a nyomozó hatóságoknál feljelentést tettek. Mint írta, meg kívánnak állapodni az (otthonoknak helyet adó) ingatlanok tulajdonosi körével.

Jelezte ugyanakkor, hogy amennyiben a jelzett intézkedéseik nem vezetnek eredményre, az ellátottak érdekében készek a tevékenységük beszüntetésére és a kijelölt fenntartóval a további együttműködés érdekében a zökkenőmentes átadás lefolytatására.