A Bankcenter őrei nem tanúsíthattak ellenállást

2012.03.19. 13:50
A fővárosi Bank Center üzemeltetője szerint az épület biztonsági őrei a tőlük elvárt módon cselekedtek, amikor március 15-én az V. kerületi épületbe bejutott tüntetők garázda cselekedetei miatt értesítették a rendőrséget.

Múlt csütörtökön, a nemzeti ünnepen, kora este Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vezetője több mint száz társával ment be az V. kerületi Bank Centerbe, ahol petíciót akartak átadni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőjének.

Vitatkoztak a portaszolgálattal, miután azt a választ kapták, hogy a nemzeti ünnepen üres az épület, majd többen a futballmeccsekről ismert pirotechnikai fáklyákat égettek, és távoztak az épületből. Ezután átvonultak a Szabadság térre, a volt MTV-székházhoz, ahol Toroczkai László ott tartott beszédében azt mondta: „a világon egyedülálló és példátlan módon megalázták” az IMF-et.

A Bank Center üzemeltetője azt a tájékoztatást adta: az épületben szolgálatot teljesítő biztonsági őrök a megszokott protokoll és forgatókönyv alapján, az ilyen esetekben elvárható módon látták el feladatukat. Ennek megfelelően értesítették a hatóságot, és irányításukkal megtették a szükséges óvintézkedéseket, a rendőrség pedig hivatalból tett feljelentést a garázdaság miatt. Megjegyezték, az épület azért volt nyitva március 15-én, mert több külföldi bérlő irodájában is dolgoztak, hiszen számukra az a nap nem volt munkaszüneti nap.

A BRFK sajtóosztálya az ügyben későbbre ígért tájékoztatást. Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője még szombaton azt mondta: szabálysértési eljárást indítottak a Bank Centernél történtekkel összefüggésben.