Megvannak az ócsai devizatelep mintatervei

2012.03.19. 12:23

Elkészültek a Szociális Családiház-építési Program mintatervei, ezek közül választják majd ki a felépítendő családi házakat Ócsa-Alsópakonyban. A Kormány.hu-n hétfőn közzétett tervek között  szerepelnek 40, 50 60, 70 és 80 négyzetméteres házakra is tervrajzok.

terv

Ócsát tavaly nyáron a Belügyminisztérium (BM) javasolta a program első helyszínének. A fizetésképtelen lakáshiteles családoknak tervezett telep Pest megyei helyszíne melletti döntést akkor azzal indokolták, hogy a városban van egy nagy állami földterület, így a kormánynak nem kell külön fizetnie a telekért. Továbbá a terület az M5-ös autópálya és a vasút közelsége, a település közművei és a helyi víztisztító kapacitás miatt egyaránt alkalmas lehet egy új lakópark kiszolgálására.

Az 1000 négyzetméteres telkekre tervezett ingatlanok eltérő alapterületűek lesznek: a házaspárok 40 négyzetméteres, az egygyerekesek 50, a kétgyerekesek 60, a háromgyerekesek 80 négyzetméteres családi házat kapnak majd. A házak megtervezését a BM meghívásos eljárásában a Kvadrum Építész Kft. nyerte el. Az organikus stílust képviselő építészirodához egyébként olyan épületek köthetők, mint a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetem épületei, vagy Veresegyház és Csenger több közintézménye.

A BM javaslata szerint a háztáji növénytermesztésre alkalmas, energiatakarékos közműellátással épülő, alacsony rezsijű családi házak építésénél lehetővé akarják tenni a közfoglalkoztatás és saját munka igénybevételét is.

Mint arról nemrég beszámoltunk, a tervezett 500 ház közül az első 80 építését márciusban kellett volna elkezdeni. A legújabb tervek szerint nyár végére készül el az első ütem. Március elején a tárcánál megkeresésünkre a csúszást azzal indokolták, hogy az eredeti elképzelések szerint a tervezést és kivitelezést együtt, egy közbeszerzési eljárásban versenyeztették volna, azonban a kormány döntése szerint a beruházást közfoglalkoztatás keretében kell megvalósítani.

3500 lakás árán épül

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatón arra szólította fel a kormányt, hogy ne kezdjen hozzá a "szociális gettó" felépítéséhez, mondván az ahhoz szükséges 22 milliárd forintból nagyjából 3500 lakást lehetne vásárolni a rászorulóknak, integrált környezetben, "nem a faluvégen". A szocialista politikus kifejtette: több százezer lakás áll üresen az országban, csak Budapesten 60 ezer ingatlan üres, felhasználásukkal a kormány hatékony bérlakásprogramot indíthatna el. Ezzel szemben az ócsai lakótelepre költöztetett emberek távol kerülnének eddigi lakóhelyüktől, így elveszíthetik munkájukat is. (MTI)