János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Utasításra csak pártjaikat támogatják

2012.03.19. 06:40
Jellemzően egyénileg, de szinte kivétel nélkül adakoznak jövedelmükből a parlamenti képviselők. Mindegyik pártnál elvárás, hogy fizetésük egy részét a pártkasszába fizessék, néhol pedig központilag is szerveznek adakozásokat. De a képviselők maguktól is szívesen támogatnak nekik szimpatikus célokat, és akár egyéni problémákra is adnak.

"Nem turkálnak a képviselők zsebében", válaszolta az Indexnek a Fidesz sajtóosztálya arra a kérdésre, hogy mit kezdenek a kormánypárti képviselők az adóváltozások miatt náluk maradó többletpénzzel.

Átlagosan hetvenezer forinttal keresnek többet (a Népszabadság február eleji számításai szerint) a képviselők az adóváltozásoknak köszönhetően. Az új adórendszert a kormánypárti képviselők és két független támogatta, az ellenzék egységesen ellene szavazott. Kíváncsiak voltunk, mire költik a többletet a képviselők, adakoznak-e a nekik kedvező döntés után.

Szijjártó Péter és Lázár János az egri frakicóülés utáni sajtótájékoztatón
Szijjártó Péter és Lázár János az egri frakicóülés utáni sajtótájékoztatón
Fotó: Komka Péter

Több kormánypárti képviselő szerint a Fidesz vezetése korábban többször is erősen ajánlotta a képviselők figyelmébe az adakozást. Többek között a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek szoktak adakozni, például a kolontári vörösiszap katasztrófa után. A képviselők többször gyűjtöttek a Rákóczi Szövetség határon túli diákokat támogató ösztöndíjalapjába, illetve templomépítkezésekhez is.

Az azonban nem merült fel, hogy a korábbi adakozási gyakorlaton változtatni kéne az egykulcsos adó bevezetése miatt. A kérdés nem került szóba a Fidesz február eleji, egri frakcióülésén sem. A Fidesz egyik gazdasági kérdésekkel is foglalkozó képviselője azt mondta: az egykulcsos szja-val nem csupán a képviselők, hanem a teljes lakosság jól jár, így nem igazán érti, hogy a politikusoknak a többlettel miért kéne bármit kezdeniük.

Az MSZP frakciójában nincs központi döntés, legalábbis Ujhelyi István, aki a házalelnökeként és csongrádi listás képviselőként, lakhatási támogatással együtt összesen havi bruttó 1 321 830 forintot keres csak a parlamenti munkájával, nem tud ilyenről. Ujhelyi állítása szerint havi 150-200 ezer forintot oszt szét hozzá segítségért forduló szociális alapítványok, nyugdíjas klubok között, de jut még rendezvények, események támogatására is – igaz, ez utóbbira szegedi önkormányzati képviselőként külön kerete is van.

Ujhelyi saját tevékenységét nem nevezné adakozásnak, inkább csak ad bárkinek, aki hozzá fordul. „Nem szoktam döngetni a mellem, hogy ezt teszem, de a lakókörnyezetemben köztudott” – mondta.

A borsodi szocialisták – Gúr Nándor, Káli Sándor, Nyakó István, Simon Gábor – már szervezettebb formában adakoznak. „Havi húszezer forinttal támogatjuk a helyi MSZP jótékonysági programjait, összesen pedig havi negyven-ötvenezer forintot adunk jótékony célra” – mondta megkeresésünkre Gúr Nándor, aki személy szerint nem csak alapítványokat támogat, de óvodáknak is ad, ha például játékra kérnek pénzt.

Gúr Nándor a parlamentben
Gúr Nándor a parlamentben
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Szerinte amúgy a progresszív adózáshoz kéne visszatérni, hogy „aki többet keres, az mértékadó módon többel is járuljon hozzá” a társadalmi költségekhez. Gúr amúgy az országgyűlési adatlapja szerint havi bruttó 1 066 740 forintot keres.

A Jobbik képviselőit sem befolyásolta, hogy az szja változásával többet vihetnek haza, attól függetlenül is központilag és egyénileg is adakoztak. „Központi elvárás, hogy a fizetésünk tíz százalékát a pártnak adjuk, ezen felül központilag szerveztek adakozást például az árvízkárosultak megsegítésére, vagy a megbírságolt gárdisták pénzbüntetésének átvállalására” – mondta Novák Előd, akik az alkalmi akciók közül külön kiemelte a vajdaszentiványi református óvodának gyűjtött támogatást.

Ezen felül a képviselők egyénileg is adakoznak. Ő szintén képviselő nejével, akivel közös kasszán van, a tiszteletdíja tíz százalékát meghaladó mértékben szokott adakozni, elsősorban „hazafias, nemzeti missziókra”, de több, őket a képviselői fogadóórájukon felkereső devizakárosultat is megsegítettek. „Úgy gondolom, hogy egy jól kereső parlamenti képviselőnek erkölcsi kötelessége, hogy segítsen” – mondta. Novák és neje fejenként bruttó 630 768, együtt 1 216 536 forintot keresnek.

Az LMP-ben eddig a pártkasszába fizették be a képviselők az szja-változással szerzett többlet jövedelmet, de ez hamarosan változhat. A frakció ajánlása szerint a jövőben a havi jövedelem fix százalékát kellene befizetni. Jellemző a progresszív adózást propagáló pártra, hogy kétkulcsos rendszer bevezetésén dolgoznak az átlag feletti és alatti juttatásban részesülők számára.

A pártnak utalt pénzen kívül nincs központilag meghatározott jótékonysági cél. „Mindenki a civil szférából jött, oda adakozik, ahova akar” – mondta érdeklődésünkre Vágó Gábor, aki két szervezetet, egy környezetvédelmit és egy szociálist havi juttatással támogat, emellett ad hoc is adakozik - előző megszólalóinkhoz hasonlóan akár hozzá forduló állampolgároknak is. Saját bevallása szerint havi 10-15 ezer forintot fordít jótékonykodásra, de ez alkalmanként akár sokkal több is lehet. Vágó - aki a parlament legvagyontalanabb képviselője - lakhatási támogatással és választókerületi pótlékkal együtt havi bruttó 1 031 955 forintot kap a parlamenttől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!