Utasításra csak pártjaikat támogatják

2012.03.19. 06:40
Jellemzően egyénileg, de szinte kivétel nélkül adakoznak jövedelmükből a parlamenti képviselők. Mindegyik pártnál elvárás, hogy fizetésük egy részét a pártkasszába fizessék, néhol pedig központilag is szerveznek adakozásokat. De a képviselők maguktól is szívesen támogatnak nekik szimpatikus célokat, és akár egyéni problémákra is adnak.

"Nem turkálnak a képviselők zsebében", válaszolta az Indexnek a Fidesz sajtóosztálya arra a kérdésre, hogy mit kezdenek a kormánypárti képviselők az adóváltozások miatt náluk maradó többletpénzzel.

Átlagosan hetvenezer forinttal keresnek többet (a Népszabadság február eleji számításai szerint) a képviselők az adóváltozásoknak köszönhetően. Az új adórendszert a kormánypárti képviselők és két független támogatta, az ellenzék egységesen ellene szavazott. Kíváncsiak voltunk, mire költik a többletet a képviselők, adakoznak-e a nekik kedvező döntés után.

Szijjártó Péter és Lázár János az egri frakicóülés utáni sajtótájékoztatón
Szijjártó Péter és Lázár János az egri frakicóülés utáni sajtótájékoztatón
Fotó: Komka Péter

Több kormánypárti képviselő szerint a Fidesz vezetése korábban többször is erősen ajánlotta a képviselők figyelmébe az adakozást. Többek között a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek szoktak adakozni, például a kolontári vörösiszap katasztrófa után. A képviselők többször gyűjtöttek a Rákóczi Szövetség határon túli diákokat támogató ösztöndíjalapjába, illetve templomépítkezésekhez is.

Az azonban nem merült fel, hogy a korábbi adakozási gyakorlaton változtatni kéne az egykulcsos adó bevezetése miatt. A kérdés nem került szóba a Fidesz február eleji, egri frakcióülésén sem. A Fidesz egyik gazdasági kérdésekkel is foglalkozó képviselője azt mondta: az egykulcsos szja-val nem csupán a képviselők, hanem a teljes lakosság jól jár, így nem igazán érti, hogy a politikusoknak a többlettel miért kéne bármit kezdeniük.

Az MSZP frakciójában nincs központi döntés, legalábbis Ujhelyi István, aki a házalelnökeként és csongrádi listás képviselőként, lakhatási támogatással együtt összesen havi bruttó 1 321 830 forintot keres csak a parlamenti munkájával, nem tud ilyenről. Ujhelyi állítása szerint havi 150-200 ezer forintot oszt szét hozzá segítségért forduló szociális alapítványok, nyugdíjas klubok között, de jut még rendezvények, események támogatására is – igaz, ez utóbbira szegedi önkormányzati képviselőként külön kerete is van.

Ujhelyi saját tevékenységét nem nevezné adakozásnak, inkább csak ad bárkinek, aki hozzá fordul. „Nem szoktam döngetni a mellem, hogy ezt teszem, de a lakókörnyezetemben köztudott” – mondta.

A borsodi szocialisták – Gúr Nándor, Káli Sándor, Nyakó István, Simon Gábor – már szervezettebb formában adakoznak. „Havi húszezer forinttal támogatjuk a helyi MSZP jótékonysági programjait, összesen pedig havi negyven-ötvenezer forintot adunk jótékony célra” – mondta megkeresésünkre Gúr Nándor, aki személy szerint nem csak alapítványokat támogat, de óvodáknak is ad, ha például játékra kérnek pénzt.

Gúr Nándor a parlamentben
Gúr Nándor a parlamentben
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Szerinte amúgy a progresszív adózáshoz kéne visszatérni, hogy „aki többet keres, az mértékadó módon többel is járuljon hozzá” a társadalmi költségekhez. Gúr amúgy az országgyűlési adatlapja szerint havi bruttó 1 066 740 forintot keres.

A Jobbik képviselőit sem befolyásolta, hogy az szja változásával többet vihetnek haza, attól függetlenül is központilag és egyénileg is adakoztak. „Központi elvárás, hogy a fizetésünk tíz százalékát a pártnak adjuk, ezen felül központilag szerveztek adakozást például az árvízkárosultak megsegítésére, vagy a megbírságolt gárdisták pénzbüntetésének átvállalására” – mondta Novák Előd, akik az alkalmi akciók közül külön kiemelte a vajdaszentiványi református óvodának gyűjtött támogatást.

Ezen felül a képviselők egyénileg is adakoznak. Ő szintén képviselő nejével, akivel közös kasszán van, a tiszteletdíja tíz százalékát meghaladó mértékben szokott adakozni, elsősorban „hazafias, nemzeti missziókra”, de több, őket a képviselői fogadóórájukon felkereső devizakárosultat is megsegítettek. „Úgy gondolom, hogy egy jól kereső parlamenti képviselőnek erkölcsi kötelessége, hogy segítsen” – mondta. Novák és neje fejenként bruttó 630 768, együtt 1 216 536 forintot keresnek.

Az LMP-ben eddig a pártkasszába fizették be a képviselők az szja-változással szerzett többlet jövedelmet, de ez hamarosan változhat. A frakció ajánlása szerint a jövőben a havi jövedelem fix százalékát kellene befizetni. Jellemző a progresszív adózást propagáló pártra, hogy kétkulcsos rendszer bevezetésén dolgoznak az átlag feletti és alatti juttatásban részesülők számára.

A pártnak utalt pénzen kívül nincs központilag meghatározott jótékonysági cél. „Mindenki a civil szférából jött, oda adakozik, ahova akar” – mondta érdeklődésünkre Vágó Gábor, aki két szervezetet, egy környezetvédelmit és egy szociálist havi juttatással támogat, emellett ad hoc is adakozik - előző megszólalóinkhoz hasonlóan akár hozzá forduló állampolgároknak is. Saját bevallása szerint havi 10-15 ezer forintot fordít jótékonykodásra, de ez alkalmanként akár sokkal több is lehet. Vágó - aki a parlament legvagyontalanabb képviselője - lakhatási támogatással és választókerületi pótlékkal együtt havi bruttó 1 031 955 forintot kap a parlamenttől.