Felmentette a bíróság a visszaéléssel vádolt pécsi rendőrt

2012.03.20. 13:13
Bár a bíróság szerint is beleírt egy tanúkihallgatás jegyzőkönyvébe, ebből senkinek sem származott haszna vagy hátránya, ezért felmentették a hivatali visszaéléssel vádolt pécsi rendőrnőt. Még az ügyész is ezt indítványozta.

Jogerős ítéletében felmentette a hivatali visszaélés vádja alól a Pécsi Ítélőtábla azt a pécsi rendőrnőt, aki az ügyészség vádja szerint úgy egészített ki egy tanúvallomásról készült jegyzőkönyvet, hogy az kedvezzen az elkövetőnek.

Makai Lajos bíró nem látta bizonyítottnak a vádat.

A rendőrnő 2010-ben az általa vezetett nyomozás keretében olyan tanút hallgatott ki, aki bizonyos kérdésekre nem tudott válaszolni, ezért a tanú jegyzőkönyvbe foglalt vallomását a rendőr a gyanúsított vallomásában szereplő információkkal kiegészítette. Eljárás azután indult a pécsi rendőrnő ellen, hogy a tanú erről egy lehallgatott telefonbeszélgetés során beszámolt a gyanúsítottnak.

Az ítélőtábla szerint megállapítható ugyan, hogy a jegyzőkönyv nem teljes mértékben azt tartalmazza, amit a tanú a kihallgatásán elmondott, de nem bizonyítható, hogy a rendőrnő magát vagy a gyanúsítottat jogtalan előnyhöz juttatta volna. A gyanúsítottal szemben most is több eljárás folyik, ezek egyikét sem befolyásolta számára kedvezően a jegyzőkönyv.

A rendőrnőt első fokon tíz hónap, két évre felfüggesztett börtönre ítélték, a mostani eljárásban viszont az ügyészség is felmentését indítványozta.