Két hét múlva vitanapot tarthat az LMP

2012.03.20. 17:21
Összegyűlt a szükséges számú aláírás az LMP által kezdeményezett parlamenti vitanap megtartásához. 85 képviselő támogatta az LMP által kezdeményezett, az állambiztonsági múlt feltárásáról szóló parlamenti vitanapot. Az összehívást kérvényező beadványt, amelyet egyetlen kormánypártiként Turi-Kovács Béla is aláírt, kedd délután nyújtották be az Országgyűlésnek.

Az LMP korábbi frakcióvezetője, Schiffer András közölte, hogy a minimálisan szükséges 78 helyett 85 politikus állt a kezdeményezés mellé. A lista aláíróit sorolva elmondta, hogy azt az LMP teljes frakciója, két politikus kivételével az MSZP képviselőcsoportja, 20 jobbikos képviselő, a fideszes Turi-Kovács Béla, valamint három független képviselő Szili Katalin, Molnár Oszkár és Ivády Gábor szignálta.

A képviselő úgy számolt, hogy a vitanapra két hét múlva kerülhet sor. Szükségességét azzal indokolta, hogy az állambiztonsági múlt feltárása több mint húsz éve húzódik. Schiffer szerint mielőtt a parlament napirendre tűzné az aktanyilvánosságról szóló törvényt, helyes lenne, ha azokról a szempontokról is vitatkoznának, amelyeket figyelembe kell venni a jogszabály megalkotásánál.

Schiffer megjegyezte, hogy a napokban ráadásul új helyzet állt elő, mert kiderült, hogy a Fidesznek esze ágában sincs az aktanyilvánosságról szóló törvényt alkotni, ezért elképzelése szerint az is napirendre kerülhet, hogy a kormánypárt miért akarja a szőnyeg alá söpörni a kérdést. Végül hozzátette, azt is meg kellene tárgyalni, hogy a rendszerváltozás környékén és az azóta eltelt időszakban milyen igazságtalanságok halmozódtak fel, amelyekkel kapcsolatban ma a törvényhozásnak dolga lehet.