Nem lesz általános béremelés az egészségügyben

2012.03.20. 07:42

Csak az alkalmazottként dolgozó orvosok számíthatnak valamekkora béremelésre, értesült a Népszabadság. A lap értesülései szerint idén esély sincs rá, hogy teljesítsék a rezidensszövetség korábbi követelését, hogy a kezdő orvosok átlagbére elérje a nettő 200 ezer, a szakorvosoké pedig a nettó 300 ezer forintot. Ez leghamarabb 2014-re, a kormányzati ciklus végére teljesülhet.

Most diferenciáltan emelhetik a béreket, a havi bruttó 360 ezer forintnál kevesebbet keresők kaphatnak bruttó hetvenezer - nettó negyvenezer - forintos emelést, az ennél többet keresők sávosan kisebb összeget kaphatnak. A bruttó 500 ezer forintnál többet keresők például bruttó 10-15 ezer forint emelésre számíthatnak.

Kérdés azonban, hogy miből. A lap értesülései szerint a béremelés forrásai bizonytalanok, mert az egészségügyi államtitkárság költségvetésében nincsenek erre elkülönített források. Szócska Miklós államtitkár korábban a népegészségügyi termékdíjat és a rendszerátalakítással megtakarítható összegeket nevezte meg forrásként.

A termékdíjból befolyt 15 milliárd forint viszont eleve része az egészségügyi alap 2012-es költségvetésének, nem többletforrás. A rendszerátalakításból sem biztos, hogy befolyik a szükséges összeg, hiszen a reformok lassan, nem az eredeti tervek szerint haladnak, így egyáltalán nem garantált, hogy már idén megtakarításokat eredményeznek.