Az ET-főtitkár Orbánnak is előadta aggályait

2012.03.21. 19:36

Orbán Viktor miniszterelnökkel, Martonyi János külügyminiszterrel és Navracsics Tibor igazságügyi miniszterrel is tárgyalt Budapesten szerdán Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára. Az ET az európai országok emberi jogi ügyeivel foglalkozó testület, nem EU-s szervezet, de Jagland kiemelte, hogy a magyar ügyekben egyeztetni szokott az Európai Bizottsággal is.

000 Par6953469
Fotó: Kisbenedek Attila

Az ET több magyar törvényt is kritizál: az új bírósági törvényt, a médiatörvényt és az egyházügyi törvényt is. Ezekről szóltak Jagland megbeszélései. Navracsics Tibor a kormány nevében együttműködést és további egyeztetéseket ígért. Jagland pedig konstruktívnak nevezte budapesti tárgyalását.

A médiatörvénnyel kapcsolatban Navracsics azt mondta, hogy a kormány felkérte az Alkotmánybíróságot, hogy adjon iránymutatást, hogyan kellene javítani a törvényen. A törvény több rendelkezését ugyanis az Alkotmánybíróság decemberben megsemmisítette. Az Alkotmánybíróság által kifogásolt pontok részben ugyanazok, mint amelyeket az Európai Tanács is kifogásolt.

Ugyanakkor az Európai Tanács szerdán, Jagland és Orbán találkozója után kiadott egy nyilatkozattervezetet, amiben a magyar Alkotmánybíróság kiritkáin túl is aggályosnak látják a médiatörvényt. Például a tévék és rádiók kötelező tárgyilagosságát és kiegyensúlyozottságát túl szubjektív kategóriáknak vélik. Ugyanakkor az ET a végleges jelentéssel megvárja, hogy a kormány mit és hogyan kíván módosítani a törvényen.

Az új bírósági vezetés központosítását szintén élesen kritizálta az Európa Tanács, illetve a hozzá tartozó úgynevezett Velencei Bizottság. Navracsics Tibor jelezte, hogy ebben az ügyben már elkészültek a kormány törvényt módosító javaslatai. Az ET fő problémája, hogy túl nagy hatalom összpontosul az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének a kezében. Ezen a rendszeren élcelődött szerdán a Guardian című brit lap is.

Az egyházügyi törvényben a magyar kromány nem ígért módosítást, hanem magyarázni igyekeztek a tanács főtitkárnák, hogy a business egyházak kiszűrése volt a cél.