Kiakasztották az antiszemitizmus-métert a magyar válaszadók

2012.03.21. 12:12
A magyar lakosság kétharmada vall antiszemita nézeteket egy amerikai zsidó szervezet felmérése szerint. A kutatás alapján a magyarok 38 százaléka a zsidókat okolja Jézus haláláért.

Tíz európai országra kiterjedő, ötezer fős mintán felvett közvélemény-kutatást ismertetett kedden egy amerikai zsidó szervezet, a Rágalmazásellenes Liga (ADL). A zsidósággal szembeni attitudöket vizsgáló kutatás szerint Magyarországon európai átlagban kiugróan erős az antiszemitizmus, a lakosság csaknem kétharmada gondolkozik elítélő sztereotípiákban a zsidóságról.

A felmérés hibahatára 4,4-4,8 százalékpont, így a tíz vizsgált európai ország közül még Spanyolországban (53 százalék) és Lengyelországban (48 százalék) antiszemita érzelmű a lakosság fele. Olaszországban 35 százalékos az érték, a többi vizsgált államban - Ausztria, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia - 30 százalék alatti.

Az ADL felmérésében négy kérdésre kellett válaszolni, az antiszemitizmus mértékét az alapján számolták ki, hogy hányan feleltek igennel legalább három kérdésre.

Magyarországon a legkevesebben, 55 százaléknyian azzal értettek egyet, hogy a zsidók hűségesebbek Izraelhez, mint ahhoz az országhoz, amelynek állampolgárai. Erre a kérdésre legnagyobb arányban, 72 százalékban a spanyolok feleltek igennel, de Olaszország, Lengyelország és az összesítésben az egyik legjobb eredményt elérő Norvégia is megelőzi Magyarországot.

A másik három kérdésre toronymagasan a magyarok adtak legnagyobb arányban egyetértő választ. A magyarok 73 százaléka szerint a zsidóknak túl nagy a hatalmuk az üzleti életben, 75 százalékuk szerint túl nagy a hatalmuk a pénzpiacokon, 63 százalék szerint pedig még mindig túl sokat beszélnek a holokausztról.

Az ADL felmérésében bónuszkérdésként rákérdeztek, hogy a zsidók felelősek-e Jézus haláláért. Ezzel leginkább a lengyelek értettek egyet, 46 százalékuk felelt igennel, a magyaroknak 38 százaléka vélekedett ugyanígy. Ez a két ország messze kimagaslik a mezőnyből, a harmadik helyezett spanyoloknak már csak 21 százaléka értett egyet a kijelentéssel.