Ledarálják felmondóleveleiket a rezidensek

2012.03.21. 15:39
Az elmúlt évtized legnagyobb egészségügyi bérrendezésének tartja a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a kedden bejelentett bruttó 65 ezer forintos emelést, így nem aktiválják a 2500 orvos felmondólevélét. A szervezet elnöke szerint a nettó 42 ezer forintos emelés néhány hónapra megállíthatja az orvosok elvándorlását, de fizetésük így sem tud versenyezni a nyugati bérekkel. Remélik, hogy a béreket később tovább emelik.

Bár a mostani béremeléssel nem oldotta meg varázsütésszerűen az egészségügyben dolgozók elvándorlását a kormány, mégis az elmúlt évtized legjelentősebb intézkedésének nevezte Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke a tegnap bejelentett, 86 ezer egészségügyi dolgozót érintő béremelést. A rezidensek a Magyar Orvosok Szövetségével tegnap délután úgy döntöttek: nem aktiválják a mintegy 2500 orvos által letétbe helyezett felmondólevelet.

Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter kedden jelentette be, összesen 86 ezer egészségügyi dolgozó alapbérét emelik meg visszamenőleg az idén: béremelést kap 16 520 orvos, 67 978 szakdolgozó, valamint 1380, egészségügyben dolgozó vegyész, pszichológus, biológus, kémikus, gyógyszerész. A szükséges törvénymódosítások elfogadása után a béremelést július elsejétől fizetik ki, első lépésként egy összegben január elsejéig visszamenőleg. Azoknak az orvosoknak, akik ügyeleti díjazás nélkül bruttó 350 ezer forintnál kevesebbet keresnek, bruttó 65 823 forinttal emelik a bérét. Ez a béremelésben érintett orvosok mintegy nyolcvan százalékát jelenti. A 350 ezer forintos határ felett 10 ezer forintos sávonként ötezer forinttal csökkenő mértékű lesz a béremelés.

A béremelést 30 milliárd 550 millió forintos forrásból tudják végrehajtani, amelyből 15 milliárd a népegészségügyi termékadóból, a másik 15 milliárd pedig az átcsoportosításokból származik.

Ne egyszeri gesztusról legyen szó

A rezidensszövetség még tavaly május elején hirdette meg, hogy decemberig adnak haladékot a kormánynak az orvosok bérének és munkakörülményeinek rendezésére. Akciójukkal arra ösztönözték az orvosokat, hogy helyezzék letétbe felmondóleveleiket. Akkor elvárásként fogalmazták meg, hogy az orvosok fizetése érje el a nemzetgazdasági átlagfizetés háromszorosát, a munkakörülmények javításával pedig állítsák meg az orvosok elvándorlását. December végén aztán három hónapra átmenetileg felfüggesztették az akciójukat, és újabb tárgyalásokat kezdtek az egészségügyi államtitkársággal.

Akciójukról mérleget vonva most Papp Magor azt mondta: a havi bruttó 65 ezer forintos alapbéremelés csaknem 20 százalékkal magasabb, mint amennyit tavaly a cseh orvosoknak sikerült kiharcolni, míg idehaza ez az összeg az érdekképviseleti szervek által elért egyik legjelentősebb béremelés.

Papp elismerően beszélt a pályakezdő orvosokat segítő Markusovszky ösztöndíjról, illetve a tavaly év végén megszületett önként vállalt túlmunka korrekt jogi szabályozásáról. Mint mondta, Szócska Miklós egészségügyi államtitkár ígérete szerint 2012-ben a rezidensek önkormányzati jogosítványt kaptak, alapot adva annak, hogy kiépülhessen a szakképzés minőségbiztosítása. Papp sikernek nevezte, hogy bár megkeresésük ellenére egyetlen szakdolgozói érdekképviselet sem csatlakozott az akciójukhoz, mégis sikerült nekik is kiharcolni a béremelést.

Az MRSZ elnöke hozzátette, a kollégák többsége azt mondta neki, hogy a tegnap bejelentett bérrendezés kezdeti lépésnek megfelelő, így néhány hónapra megállíthatja az orvosok elvándorlását.  A nagyjából nettó 42 ezer forintos emelés a kezdő orvos mostani 90 ezer forintos béréhez komoly segítséget jelent, de továbbra sem tud versenyezni a nyugati bérekkel. Ezért remélik, hogy a bérrendezés jövőre is folytatódni fog, és nem csupán egyszeri gesztusról van szó. Ugyanakkor akkor lesz szerinte minden rendben az egészségügyben – ha a többi európai országhoz hasonlóan – az orvosok bére eléri a nemzetgazdasági átlag háromszorosát.

A további béremelésre egyelőre semmilyen garancia nincs. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kedden ugyan többször megismételte, hogy ez csak az első lépés, a továbbiakról viszont csak annyit mondott, hogy a "Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen folyamatosan dolgoznak egy hosszú távú forrásteremtési stratégián". Hiányolta a garanciákat az MSZP és a Magyar Orvosi Kamara is. A kamara elnöke azt mondta, a mostani béremelés csak akkor nevezhető jelentős intézkedésnek, ha belátható időn belül hasonló mértékű emelések követik. Ha még legalább két ilyen béremelést láthatnának a következő egy-másfél évben, az a fiatalabb munkavállalók bérének megduplázását jelentené.

Szócska is mehet darálni

Szócska Miklós kedden azt mondta, hogy a szobájában van egy iratmegsemmisítő, amelyet szívesen felajánl arra, hogy a rezidensekkel együtt ledarálják a felmondólevelet. Papp Magor a felajánlásra azt mondta, a jövő héten mennek le abba a veszprémi ügyvédi irodába, ahol eddig tárolták a 2500 felmondóleveleket, amelyeket az adatvédelmi előírásoknak megfelelően megsemmisítenek, és ha ebben az egészségügyi államtitkár is részt akar venni, elfogadják a segítségét.