Vitatatható a zsidóellenességről szóló vizsgálat

2012.03.21. 16:48

Ahogy arról az Index is beszámolt, az amerikai Rágalmazásellenes Liga európai felmérése szerint a magyarok különösen antiszemiták.

A Szombat című zsidó politikai és kulturális folyóiratnak nyilatkozó Kovács András szociológus azonban problémásnak látja a felmérés módszertanát. Szerinte ilyen érzékeny kérdésnél az 500 fős, telefonos megkérdezésen alapuló minta nem elég nagy, mert a harcos antiszemiták sokkal szívesebben válaszolnak ilyen típusú kérdésekre, mint a  mérsékeltek. Szerinte fontos lenne tudni, hogy hányan tagadták meg a válaszadást. Ha sok volt a választ megtagadó, akkor az eredmény inkább torz lehet.

Kovács szerint erősen kérdéses az is, hogy a kutatásban feltett kérdések valóban alkalmasak-e arra, hogy mérjék az antiszemitizmust, vagy inkább azt mérik, hogy mennyire elterjedt az adott országban néhány, a zsidókkal kapcsolatos ismert sztereotípia.

Kovács saját felmérése szerint valóban aggasztó Magyarországon az antiszemitizmus, és a 90-es évek elejéhez képest erősödött is, de Kovács mérései nem hoztak annyira kirívó eredményt, mint az amerikiak vizsgálata.