Alkotmánysértő lehet az alkotmányjogi panasz szabályozása

2012.03.22. 11:13

Az alapvető jogok biztosa szerint alaptörvénysértő az, hogy a jogi segítségnyújtásról szóló törvény értelmében nem kaphat jogi támogatást az, aki az alkotmányjogi panaszt benyújtja. Szabó Máté ezért a kifogásolt rendelkezés megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

Az ombudsmani hivatal közleménye szerint a törvény a rossz vagyoni helyzetben lévőket elzárja az alkotmányjogi panasz tételének lehetőségétől. Szerinte a jogi segítségnyújtást kizáró rendelkezés sérti a hátrányos megkülönböztetés tilalmát és a hatékony jogorvoslathoz való jogot, illetve ellentétes az esélyegyenlőség előmozdításával is.

Az ombudsman szerint az állami költségvetésből finanszírozott jogi segítségnyújtás intézményét azért hozták létre, hogy szakszerű jogi tanácsot és képviseletet kaphassanak azok is, akik rossz szociális helyzetük miatt nem tudják megfizetni az ügyvédi költségeket. Az alkotmányjogi panasz eljárásban azonban erre nincs lehetőség, miközben az Alkotmánybíróságról szóló törvény előírja a jogi képviseletet.