Kovács László semmi sem lesz

2012.03.22. 08:51
Kovács László, Hiller István és Szekeres Imre nélkül folytatja az MSZP, a három régi arc egyike sem kaphat posztot az új vezetésben. Hiller pályázott, de nem akart, Szekerest akarják, de nem tudna együttműködni, Kovács akarna, de senkinek se kell. A jelölést Puch László vezényelte le.

Meghatározó politikusok szorulhatnak ki az MSZP vezetéséből az előre hozott tisztújítás során, derült ki a Népszabadság az online kiadásban "Néhány nagy név visszahúzódik", a papíralapú napilapban "Sok új arc kerülhet be az MSZP elnökségébe" címen megjelent írásából. A jelöltállítási folyamat nagy vesztesének Kovács László volt pártelnök, volt külügyminiszter, volt európai biztos tűnik, akit ugyan több pozícióra is jelöltek, például elnökhelyettesnek, alelnöknek és elnökségi tagnak, de a Puch László vezette jelölőbizottsági meghallgatáson nem kapta meg a szükséges támogatást.

Érdekesen állt hozzá a kérdéshez az ősbölényfrakció két másik prominense, Hiller István egykori pártelnök és Szekeres Imre, aki minden volt már. Mindketten pályáztak posztokra, de Hiller már pályázatában jelezte, hogy nem kívánja betölteni a megpályázott pozíciót. Állítása szerint a pályázattal annyi volt a célja, hogy mondanivalóját, amilye van, minden lehetséges fórumon és felületen megjelenítse.

Szekeres már tudja, hogy nem tud együttműködni

Szekeres Imre pedig, annak ellenére, hogy a Népszabadság értesülése szerint a legtöbb ajánlást kapta, végül nem vállalta a jelöltséget. Mint mondta, "operatív szervezői habitusa nem feltételnül tud majd összhangba kerülni a formálódó új elnökség által képviselt munkastílussal".

A tisztújításon a legmagasabb posztokért régi ismert arcok szálltak versenybe. A pártelnök Mesterházy Attila kihívója Szanyi Tibor lehet, a választmányi elnök Simon Gáboré Botka László szegedi polgármester. Simon a párt elnökhelyetesi posztjára is bejelentkezett a mostani elnökhelyettes Balogh András és Gúr Nándor mellé. Az alelnöki poszt fő esélyese a Népszabadság szerint Horváth Csaba, riválisai az elnökhelyettesnek is pályázó Gúr, az EP-képviselő Herczog Edit, illetve Horn Gyula unokahúga, Havas Szófia.

Az elnökségbe bekerülhet az állampolgársági népszavazás ellenkampányának arca, Bangóné Borbély Ildikó, Kunhalmi Ágnes, az új budapesti alelnök Trippon Norbert, illetve a parlamenti frakcióból pályázó Garai István Levente, Harangozó Tamás, Korózs Lajos, Nemény András, Varga László, Varga Zoltán és Veres János.