Lelőttek egy parlagi sast Túrkevénél

2012.03.22. 17:42 Módosítva: 2012.03.22. 17:43

Sörétes puskával lelőttek egy parlagi sast Túrkeve határában; a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetkárosítás miatt tett feljelentést a rendőrségen - közölte Monoki Ákos, a szervezet tájegységvezetője. Szabó Zita, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője megerősítette, hogy megindult a nyomozás az ügyben.

Mint Monoki Ákos elmondta, az után tettek feljelentést, hogy bebizonyosodott: az egymillió forint eszmei értékű állatot vadászfegyverrel pusztították el. A 2011-ben született madár többnapos tetemére a túrkevei vadásztársaság hivatásos vadőre bukkant rá még februárban. A nemzeti park a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársától kért szakvéleményt. Az állatorvos öt sörétszemet talált a madár testében. Mivel fokozottan védett faj egyedéről van szó, a sast lelövő tettes az állat értékét meghaladó összegű pénzbírsággal, valamint három évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. Magyarországon mintegy 130 pár parlagi sas él, Túrkeve térségében öt pár fészkel e nagytestű szárnyasokból.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás