no

Hétfőn jóváhagyhatja a Károlyi-szobor elbontását a főváros

2012.03.23. 11:15

Tulajdonosi hozzájárulást adhat a Fővárosi Közgyűlés hétfőn a budapesti Kossuth Lajos téren álló Károlyi Mihály-szobor ideiglenes elbontásához, majd az érvényes engedélyek birtokában a Siófokon történő felállításához.

IMG 1814
Fotó: Nagy Attila

Csomós Miklós oktatási és kulturális főpolgármester-helyettes indítványa szerint a szobor elbontását az Országgyűlés Hivatala kezdeményezte a Kossuth téri átalakítása miatt. A siófoki képviselő-testület az idén február 23-án már döntött a szobor befogadásáról, annak elhelyezéséről azonban még dönteniük kell. A tervek szerint a szobor a vasútállomás előtti Millennium parkban állna.

Az előterjesztés szerint a Károlyi-emlékművet csak a siófoki döntés után lehet a városba szállítani. Emellett a két érintett önkormányzatnak haszonkölcsön-szerződést is kötnie kell, amely a térítésmentes átadást tartalmazza.

A siófoki Millennium park
A siófoki Millennium park
Fotó: Demecs Zsolt

Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész Károlyi Mihályt ábrázoló alkotása 1975-ben, a politikus születésének 100. évfordulója alkalmából készült. A szobor a fővárosi önkormányzat tulajdona, a vagyonnyilvántartás szerint az értéke 22,6 millió forint.