Jogtalanul vehetett fel Fellegi közel kétmilliós szabadságpénzt

2012.03.23. 07:36
Annak ellenére kifizették Fellegi Tamásnak a közel kétmillió forintos szabadságmegváltását, hogy az a jogszabályok alapján nem járt volna, írja a Blikk.

Kifizették a ki nem vett szabadságát Fellegi Tamásnak, miután tavaly december 8-án lemondott a Nemzeti Fejlesztési Misztérium vezetéséről - írja a Blikk. A lap hivatalos dokumentumokra hivatkozva azt írja, hogy Fellegi így 1 903 282 forintot kapott.

A Blikk szerint azonban a kormánytagok jogállásáról szóló törvény kimondja: ha az állami vezetőt megbízatásának megszűnését követően 30 napon belül ismételten állami vezetővé választják, akkor a ki nem adott szabadságát nem lehet pénzben megváltani, hanem jóvá kell írni a következő megbízásánál. Mivel Fellegit a lemondása után az IMF tárgyaljosokért felelős miniszterré nevezték ki, így a Blikk szerint nem járt neki a szabadságmegváltás címén kifizetés.

A minisztereknek 20 nap szabadság jár. Ez körülbelül egy teljes naptári hónapot jelent, erre az időre a miniszteri fizetés 1,1 millió forint. A kifizetett összeget nézve Felleginek majd két hónapnyi, mintegy 38 munkanap szabadsága lehetett, írja a Blikk. Az ügyben a lap megkereste a tárca nélküli miniszter sajtóirodáját, választ azonban nem kaptak.