Óriási fordulat a kézműves-politikában!

2012.03.23. 14:22

A Nemzeti Vidékstratégia részeként az agrártárca elkészíti a kézműves programot, amelynek megalkotásában számítanak a népművészek egyesületeire is, jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár.

Szerinte a magyar népművészet szerepet játszhat a vidék gazdaságában is. A program "néhány hónap alatt készülhet el". Számba veszik a kézművesség helyzetét, megkeresik a kapcsolódási pontokat a falusi turizmus, a helyi termék- és élelmiszer-előállítás területeivel, illetve segítik a piacra jutás és a termékfejlesztés feltételeit.

V. Németh szerint a kézművesség fejlesztése a jelenlegi vidékfejlesztési pályázati rendszerekbe is beépíthető. Például a Darányi tervnek része a vidéki örökség program, amelyben eddig ugyan jellemzően templomok felújítása szerepelt, de a jövőben a népi építészet emlékeire is figyelmet szeretnének fordítani.

"Fontos, hogy ne csak felújítsák a falusi tájházakat, kovácsműhelyeket, hanem összekapcsolják ezeket a helyi kézművesekkel, népművészekkel" - mondta az államtitkár.

A népi mesterségek oktatására amúgy jelenleg is van lehetőség a leader-programban, ezért V. Német arra kérte a népművészeket, hogy vegyenek részt a vidékfejlesztési egyesületek életében is. Már csak azért is, mert a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) április végén pályázatot hirdet majd vidékfejlesztési, vidékfejlesztést felvállaló egyesületek számára, a részvételhez április elején kell regisztrálni. A pályázaton 2-3 millió forintos támogatást lehet kapni jó gyakorlatok átadására, képzésekre, oktatófilmek elkészítésére, konferenciák szervezésére.