OVB: jogellenes az LMP akciója

2012.03.24. 12:56

Az Országos Választási Bizottság (OVB) jogellenesnek találta az LMP szombatra meghirdetett akcióját, amelyen értékes ajándékokat ígértek annak, aki 24 óra alatt a legtöbb aláírást gyűjti össze az általuk kezdeményezett népszavazáshoz. A testület eltiltotta a pártot az akciótól.

Az OVB 5:3 arányban hozta meg határozatát, a testület döntése azonban nem jogerős, az ellen hétfő délutánig jogorvoslattal lehet fordulni a Kúriához.

Az OVB azután hozott döntést, hogy egy magánszemély kifogást nyújtott be arra hivatkozva, hogy a választási eljárásról szóló törvény kimondja: „az ajánlásért (ebben az esetben az aláírásért) az ajánlónak, vagy rá tekintettel másnak előnyt adni vagy ígérni, valamint az ajánlásért előnyt kérni, illetőleg előnyt vagy annak ígéretét elfogadni tilos.”

Az aláírásgyűjtőkre is vonatkozik

A bizottság tagjai az ülésen arról folytattak vitát, hogy a paragrafus csak az aláírókra, vagy az aláírásokat gyűjtőkre is vonatkozik. Utóbbiaknak ugyanis nem tiltja semmi, hogy munkájukért pénzt, vagy bármi mást kapjanak. Végül az az álláspont kapott többséget, hogy a jogszabály az aláírásgyűjtésben részt vevőkre is érvényes, tekintettel arra, hogy a meghirdetett akcióban bárki részt vehet.

Az LMP delegáltja, Szabó Miklós szerint az aláírókat nem befolyásolja döntésükben az, hogy a gyűjtésben részt vevők kapnak-e valamit, vagy sem. Elmondta, az LMP ezzel a „kreatív ötlettel” akarja gyorsítani a népszavazási kezdeményezéséhez szükséges aláírásgyűjtést, és a gyűjtésben részt vevőknek biztosított „nyereményjátékban való részvétel lehetősége” szerinte nem jogsértő.

Az LMP azután hirdette meg akcióját, hogy a héten kiderült: a várthoz képest jóval lassabban halad az aláírásgyűjtés, és a szükséges 200 ezer aláírásnak még a fele sincs meg, miküzben a március 29-i határidő vészesen közeleg.

A Lehet Más a Politika összesen négy kérdésben szeretné kikérni a szavazók véleményét. A párt a tankötelezettség korhatárát szeretné továbbra is 18 éven tartani, az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi 90 napról visszaállítaná a korábbi 260 napra, 100 napban akarja maximalizálni a munkahelyeken a próbaidőt, illetve azt szeretné, hogy a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően adják ki a munkaadók.

Az aláírásgyűjtéssel az LMP-nek már az OVB határozata előtt is akadtak nehézségei. A párt aktivistái azt jelentették, hogy a hatóságok országszerte több helyen is akadályozták, illetve zaklatták őket munkájuk során. Volt eset, mikor közterületesek elkérték két aktivista iratait, és felírták az adataikat is, majd az érvényes engedély ellenére távozásra szólították fel őket.