Hétvégi autósok a Dunán

2012.03.26. 17:07
Közel 600 hajót ellenőrzött a múlt héten a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság. A 13 másik európai országgal együtt végzett nemzetközi akcióban kirívó bűncselekménnyel nem, részeg hajósokkal viszont találkoztak a magyar hatóságok emberei.

Összehangolt nemzetközi ellenőrzést tartott a múlt héten az Aquapol. Az Európai Unió 13 tagországának és Svájcnak a vízirendészeti, belvízi hajózási hatóságait és tengerparti rendészeti szerveit tömörítő hálózat célja a víziközlekedés biztonságának fokozása és a bűncselekmények visszaszorítása. Az ellenőrzésben részt vett a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság (DVRK) is, ennek eredményeit hétfőn ismertették a vízirendőrség Kopaszi gáton, egy igen dizájnos épületben található őrsén.

Mérleg

Az ellenőrzésben a DVRK teljes állománya, mintegy 228 vízirendőr mellett 107 halászati őr, vízügyi ellenőr, katasztrófavédelmi munkatárs, természetvédelmi őr is részt vett.  Az egyhetes ellenőrzésen összesen 581 hajót, 103 gépjárművet és 834 embert ellenőrzött a DVRK. Szeszes ital fogyasztása miatt 9, a víziközlekedéssel kapcsolatban összefüggő szabálysértés miatt 18 ember ellen indítottak eljárást. Engedély nélküli vezetés és érvénytelen üzemképesség miatt egy-egy, kötelező felszerelés hiánya miatt 4, okmány hiánya miatt 7 eljárás indult. Tíz horgász ellen is szabálysértési eljárást kezdeményeztek. A hatóságok a közlekedési szabályok megszegése és vízparti szemetelés miatt összesen 115 ezer forint bírságot szabtak ki.

A Duna teljes magyarországi, azaz Rajkától Mohácsig terjedő szakaszán és a mellékágakon végzett ellenőrzés alatt kiemelt intézkedés, bűncselekmény, baleset nem volt, csak olyan szabálysértésekkel találkoztak, amik nap mint nap előfordulnak, mondta el az Indexnek Barnácz István, a DVRK vezetője, miközben a vízirendőrök a gyakorlatban is megmutatták az újságíróknak, miként néz ki egy teherhajó ellenőrzése a Dunán. Budapest térségében két helyen várakozhatnak teherhajók. Ebből a déli, csepeli lekötőn veszteglő egyik teherhajót „leptük meg váratlanul” a rendőrséggel.

A múlt heti akcióban elsősorban a veszélyes árut szállító hajókon tartottak általános vízrendészeti ellenőrzést, illetve sima áruszállító hajókat is ellenőriztek. Míg korábban az illegális bevándorlóktól, csempészárukon át egészen a kábítószerig lényegében mindent találtak a vízirendőrök, most semmi ilyen kirívóval nem találkoztak.

Barnácz István elmondta, a teherhajóknál a leggyakoribb problémák a hajózási szabályok megszegéséből adódnak: például a lejárt papírok, és a nem megfelelő számú (és állapotú) személyzet okoz gondot. A kisgéphajóknál a felszerelések hiányával volt a legtöbb baj. A vízirendőrség a halászokat is ellenőrizte, náluk gyakori problémát jelentett az engedélyek hiánya, vagy a kifogott hal mérete, mennyisége nem felelt meg az előírásoknak.

„Sem baleset, sem bűncselekmény nem volt. Pedig szokott lenni. Úgy tűnik, ezt most megúsztuk” – tette hozzá Barnácz István. A rendőrkapitányság vezetője szerint ez annak köszönhető, hogy a kollégák folyamatosan kint vannak a vízen, és szigorú ellenőrzéseket szoktak végrehajtani.

A szonda alap

Egy-egy ellenőrzésnél a papírok érvényessége mellett általában a tűzoltóberendezést, a csörlőket, a mentőeszközöket és a mentőcsónakot is megnézik a rendőrök. Az eszközproblémákon túl a teherhajónál leginkább a személyzet ittassága szokott gondot jelenteni. Így a szondázás legalább annyira szokványos a vízen is, mint a közúton. Mivel azonban itt is tiltott az alkoholfogyasztás, ezért ha a hajó vezetőjéről kiderül, hogy részegen vezetett, ugyanúgy vérvételre viszik és büntetőeljárást indítanak ellene, mint egy autósnál. Ha a személyzet tagjai közül bárki ittas, a hajót azonnal leállítják, ha nincsen a fedélzeten elég személyzet. A mostani akcióban szinte minden vízi járművezetőt szondáztatták, közülük kilencen voltak ittasak, ellenük így szabálysértési eljárást indítottak.

Több vizi-közúti párhuzamot mondott Csobay Balázs, a Budai Vízirendészeti rendőrkapitányság Bűnügyi és Balesetvizsgálati Osztályának vezetője is, mialatt arra vártunk, hogy a két rendőr ellenőrizze a Mahart egykor csak "szertárnak" nevezett kikötőjében a veszteglő Érsekcsanád nevű hajót. Arra a felvetésre, hogy nem kevés-e mindösszesen két rendőr egy teherhajó átvizsgálásához, Csobay azt mondja, a közúton is ilyen az ellenőrzés. „Olyan ez, mintha egy buszhoz mentek volna oda, csak ez most a vízen történik” – mondta.

A mostani ellenőrzés viszont nem volt éles, de a két vízirendőr egyébként mindent rendben talált az Érsekcsanádon.

Öngyilkosok és ritka vezetők

Az öt perces akció után visszafele Csobay Balázs már arról mesélt, hogy évente általában 40-50 ember fullad vízbe, többségük  öngyilkos lesz. A bűnügyi osztály vezetője szerint kevés olyan haláleset fordul elő a Dunán, hogy valaki a csónaból beesik a vízbe.

Hogy mennyire hasonlít egy vízirendőr munkája egy normál rendőréhez, ezt azzal személtette, hogy ugyan családi botrányokhoz ritkán mennek ki, de verekedés ugyanúgy előfordulhat a parton is, mint az utcán. Csobay megfogalmazása szerint antagonisztikus ellentét van a horgászok és kajakosok, az evezősök és nagyhajósok között, és ezekben az esetekben is az ő dolguk az intézkedés.

„Hétvégi autósokat mára a vizeken is lehet látni” – jegyezte meg Csobay. Sokan a nyári hónapokban használják csak a hajójukat, akik ugyanúgy elfelejtik a vízi közlekedés szabályait, mint a KRESZT azok, akik ritkán vezetnek. Viszont hozzátette, mindezek ellenére még mindig sokkal kulturáltabb a vízi közlekedés a Dunán, mint az autósok morálja.

Aquapol

Az Európai Unió által támogatott Aquapol vízirendészeti együttműködési hálózatot 2002. októberében hozták létre német, belga és holland vízirendészeti szervek. Magyarország képviseletében a Budapesti Rendőr-főkapitányság Duna Vízirendészeti Rendőrkapitánysága 2005. január 3-án csatlakozott a hálózathoz.  • Hírek
  • Hírek