Buda, Richárd
-3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Keddtől újra lesz mire felírni a gyógyszert

2012.03.26. 18:20

Az orvosok keddtől kezdődően újra hozzájuthatnak orvosi vényekhez - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) hétfőn az MTI-vel.

A Délmagyar.hu vasárnap számolt be arról, hogy akadozik a vényellátás. Az orvosi receptek március elsejétől történő beszerzésére közbeszerzési eljárást írtak ki. Két pályázó nyújtott be ajánlatot, de a szakértői vélemény alapján az egyiket érvénytelennek minősítették. Ez az ajánlattevő először előzetes vitarendezési kérelemmel, majd a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KDB) jogorvoslati kérelemmel élt az eljárás ellen.

A közbeszerzési törvény szerint amennyiben jogorvoslati eljárás indul egy közbeszerzés során, az ügy érdemében hozott vagy a közbeszerzési ügy befejezését eredményező határozat meghozataláig nem lehet szerződést kötni, kivéve ha a KDB erre külön engedélyt ad.

Miután a vényellátásnak elengedhetetlen szerepe van a betegellátásban, az OEP "kiemelten fontos érdekre történő hivatkozással" azonnal kérte a szerződés megkötésének engedélyezését. A KDB-nek 5 napja volt arra, hogy ez ügyben döntést hozzon, így a szerződéskötést hétfői dátummal engedélyezhette - írta a Magyar Nemzet.

Az OEP hétfő délutáni, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottsága hétfői végzésében engedélyezte a szerződés megkötését. Ennek megfelelően haladéktalanul aláírták a szerződést. A szállító tájékoztatása alapján keddtől ismét szállítani kezdik az orvosspecifikus vényeket, a megrendelést leadó orvosok részére.

Az esetleges vényhiány elkerülése érdekében az OEP vállalja biankó vények sürgős eljuttatását is az orvosokhoz - közölte az egészségbiztosító.