Vádat emeltek Hunvald és Weinek ellen

2012.03.26. 13:03 Módosítva: 2012.03.26. 13:09

Vádat emeltek a zuglói és erzsébetvárosi tanácsadói szerződések ügyében. Weinek Leonárdot és Hinvald Györgyöt, a XIV. és a VII. kerület két volt polgármesterét és hat társukat folytatólagosan elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség - erősítette meg a Magyar Hírlap információját Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője. A vádiratot a Központi Nyomozó Főügyészség még múlt pénteken nyújtotta be a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz.

Hunvald György
Hunvald György
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az erzsébetvárosi korrupciós ügyekben merültek fel adatok az említetett tanácsadói szerződésekre, és a főügyészség külön eljárás keretében kezdte meg ezen szerződéses kapcsolatok vizsgálatát.

A zuglói és az erzsébetvárosi volt polgármesterek túlnyomó többségében egymás képviselőivel, egy esetben közös barátjukkal kötöttek tanácsadói szerződéseket, amelyek mögött értékelhető teljesítmény nem volt. A szerződések megkötése "párban, oda-vissza" történt 2007 áprilisától. A szerződéses kapcsolatok zöme 2008 végéig tartott - mondta el Fazekas Géza.

Ebben az időszakban Hunvald György volt Erzsébetváros szocialista polgármestere, a XIV. kerületé pedig a szabad demokrata (később független) Weinek Leonárd.

Fazekas Géza kitért arra, hogy a szerződésekben, egy kivételével, havi bruttó 400 ezer forint díjazást kötöttek ki, és különböző jogcímeket jelöltek meg. Ezek között volt a közbiztonsággal, a gazdálkodással és a szociális ügyekkel kapcsolatos tanácsadás - tette hozzá.

Közölte, a volt VII. kerületi polgármester által kötött szerződések alapján - közterhekkel növelve - összesen 20,6 millió forintot, míg a zuglói polgármester által kötöttek alapján - közterhekkel növelve - összesen 28,4 millió forintot fizettek ki.

Weinek Leonárd
Weinek Leonárd

A szerződéses kapcsolatok egy részénél semmifajta írásos nyoma nem volt a teljesítésnek, egy másik részénél különböző dokumentumok készültek, ezek azonban nem jelentettek érdemi, szükséges tanácsadást - mutatott rá Fazekas Géza.

Mint mondta, a vád folytatólagosan elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette, amelyet a két volt polgármester tettesként, a szerződések haszonélvezői bűnsegédként követték el. A vádlottak közül kettőre börtönbüntetés, a többiekre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség. Fazekas Géza szólt arról is, hogy a két önkormányzat polgári jogi igényt jelentett be a keletkezett vagyoni hátrányok megfizetésére.

Hunvald Györgyöt a Fővárosi Törvényszék február 24-én egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte az erzsébetvárosi ingatlaneladások miatt. A bíróság Hunvaldot hűtlen kezelés, 5 rendbeli hivatali visszaélés és 3 rendbeli magánokirathamisításért mondta ki bűnösnek, felmentette viszont 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett csalás, 1 rendbeli vesztegetés és 1 rendbeli magánokirat hamisítás vádja alól. Hunvald két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban, így ha ez az ítélet jogerőre emelkedne, már nem kellene börtönbe vonulnia.