Jobbik: Röhejes következtetésekkel mentették ki Schmittet

2012.03.27. 14:10

Megkerestük Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő irodáját a Semmelweis Egyetem által felállított tényfeltáró bizottság Schmitt Pál plágiumgyanús ügyében kiadott jelentésével kapcsolatban. A szóvivői irodán azt a választ kaptuk, hogy Szijjártó Péter megbeszélésen vesz részt, ezért az államfőt érintő vizsgálatról csak később nyilatkozik.

Kormányzati források azt állították, hogy a Schmitt számára kellemetlen ügy, amely a német államfő példája miatt akár kényszerű távozással is fenyegethette, nem volt téma a kormányüléseken. A köztársasági elnököt érintő jelentés esetleges következményeiről Orbán Viktor sem beszélt az üléseken.

A most kiadott egyetemi jelentés, amely lényegében megállapítja a szabálytalanságokat, de a felelősség alól felmenti Schmittet, elsősorban Orbán Viktor számára jöhet jól, hiszen köztudott, hogy a miniszterelnök volt Schmitt államfővé választása legfőbb motorja, és a Fidesz több vezetőjével szemben is keményen védte jelöltjét 2010-ben.

A Fidesz most nem részletezte túl álláspontját, Selmeczi Gabriella szóvivő útján a párt csak annyit közölt, hogy a  jelentést megismerve a Fidesz lezártnak tekinti az ügyet.

A Kereszténydemokrata Néppárt reményei szerint is pontot tett a politikai támadások végére a Schmitt Pál államfő kisdoktorija ügyében a független és szakmai testület által lefolytatott eljárás.

A kisebbik kormánypárt sajtóirodája reagálásában kiemelte: a köztársasági elnök kisdoktoriját vizsgáló bizottság jelentése megnyugtató lezárása lehet azon felvetéseknek, amelyek szerint kérdéses az államfő dolgozatának eredetisége.

Az államfővel kapcsolatos plágiumgyanú miatt felállított, a Semmelweis Egyetem (SE) által felkért testület megállapításainak összefoglalóját az intézmény kedden, a honlapján hozta nyilvánosságra. A tényfeltáró bizottság jelentése szerint hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt a Testnevelési Egyetem doktori eljárása Schmitt Pál kisdoktorijának értékelésekor. A testület ugyanakkor megállapította: az egyetem szakmai hibát követett el, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben.

A Jobbik szerint a Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktorijának ügyében felállított bizottság egyértelműen megállapította, hogy az államfő plagizált, csak "ebből röhejes következtetéseket von le". De már önmagában a tény is elegendő ahhoz, hogy Schmitt Pál lemondjon posztjáról - jelentette ki Dúró Dóra kedden.

A jobbikos politikus leszögezte: ha a Fidesz nem szólítja fel Schmitt Pált a lemondásra, akkor bebizonyosodik, hogy "egy politikai káder pozícióban tartása fontosabb nekik, mint a közélet tisztasága." Dúró Dóra szerint az államfővel kapcsolatos plágiumgyanú miatt felállított, a Semmelweis Egyetem (SE) által felkért testület egyértelműen megállapította, hogy érvénytelen a dolgozat és az államfő "más tollával ékeskedett." Ráadásul a jobbikos politikus emlékeztetett rá, hogy az ügy kirobbanásakor Schmitt Pál "hazugság-gyanús" kijelentéseket is tett.

Az ellenzéki párt szerint Schmitt Pál tetteinek és viselkedésének hatására a köztársasági elnöki poszt méltósága sérül és a felsőoktatás presztízse is megkérdőjeleződik.

Az MSZP szerint egyértelművé vált, hogy Schmitt Pál "lopta" doktori disszertációját, ezért le kell mondania a köztársasági elnöki posztról – erről Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője. Ha Schmitt Pál ebből a helyzetből tisztességes módon akar kikerülni, le kell mondania a köztársasági elnöki posztról, a Fidesznek pedig az a  felelőssége, hogy egy morális tartással rendelkező embert válasszon meg államfőnek - mondta Mesterházy Attila és hozzátette: egy olyan ember, "aki nem ismerte be, hogy más emberek tollával ékeskedett, nem alkalmas, nem való köztársasági elnöknek". Ha Schmitt Pál nem mond le, akkor a Fidesz-frakciónak megvan a lehetősége van arra, hogy "kiküszöbölje ezt a morális csorbát". Mesterházy úgy vélte, Orbán Viktor adhat "utasítást" Schmitt Pált leváltására és ezt a Fidesz-frakció a kétharmadával minden további nélkül megteheti.

Az LMP véleménye szerint Schmitt Pál mind a doktori címre, mind a köztársasági elnöki pozícióra méltatlanná vált – mondta az LMP szóvivője, Heltai László szerint az államfő kisdoktori dolgozatában plagizált és le kell mondania. A politikus szerint az államfővel kapcsolatos plágiumgyanú miatt felállított testület azt állapította meg, hogy: „Schmitt Pál doktori disszertációjának 95 százaléka tulajdonképpen másoláson alapul, más forrásmunkáknak a hivatkozás nélküli átmásolásán”. A szóvivő ezután idézte Orbán Viktor miniszterelnök korábbi szavait, amelyek szerint „Magyarország nem lehet a jövőben olyan következmények nélküli ország, mint az elmúlt nyolc évben volt”.

A Demokratikus Koalíció arra szólította fel a köztársasági elnököt, hogy mondjon le tisztségéről, ellenkező esetben egy hét múlva tüntetésen próbálják erre rábírni.

A Semmelweis Egyetem által felkért testület megállapításainak összefoglalóját az intézmény kedden, a honlapján hozta nyilvánosságra. A tényfeltáró bizottság jelentése szerint hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt a Testnevelési Egyetem doktori eljárása Schmitt Pál kisdoktorijának értékelésekor. A testület ugyanakkor megállapította: az egyetem szakmai hibát követett el, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben.