Kivizsgálták a nyíregyi orángutánmatrónát

2012.03.27. 15:57
Általános orvosi vizsgálaton esett át Sarita, a Nyíregyházi Állatpark borneói orangutánhölgye (Pongo pygmaeus pygmaeus).

Az állaton - idős korára való tekintettel, és mert az elmúlt napokban fáradékonyabbnak tűnt a megszokottnál - ultrahangos és röntgenes kivizsgálást végeztek el a Nyíregyházi Állatkórházban - tájékoztatott Révészné Petró Zsuzsanna, a park sajtószóvivője kedden. A vizsgálat során , ha találtok a majmon, aki öreg kora ellenére nagyon jó kondícióban van.

D ATI20120327007
Fotó: Balázs Attila

A jelenleg 39 éves - emberi viszonylatban nagyjából 70 esztendős - orángutánt elaltatták, majd egy dobozban az állatkórházba szállították, ahol infúziót kapott és teljes körű orvosi kivizsgáláson esett át - közölte Pelle György állatorvos. A szakemberek a vizsgálatok során elváltozást észleltek a nőstény majom máján, a húgyhólyagban pedig gyulladásos folyamatra utaló jeleket találtak.

D ATI20120327002

Azt, hogy szükség van-e műtéti beavatkozásra, további vizsgálatok döntik majd el - jegyezte meg az állatorvos, hozzátéve, hogy az idős orángután - jó egészségi állapot esetén - még akár öt-tíz évet is élhet.

A sóstógyógyfürdői látványosságban csak dadusként emlegetett Sarita egyébként három orángutánkölyök dadájaként tölti mindennapjait a nyírségi kertben. A Nyíregyházi Állatpark az Európai Fajmegőrzési Program részeként több kifutóban összesen nyolc borneói orangutánt tart: a tenyészcsapat mellett egy orangután óvodában fiatal állatokat is bemutatnak.