Lamperth tévedett: nem Lázár az, aki nem fizet

2012.03.27. 18:15

Törvénysértéssel vádolta meg Lamperth Mónika Lázár Jánost a parlament hétfői ülésén, azt állítva, hogy Hódmezővásárhelyen a lejárt szállítói tartozások 68 százalékkal nőttek, Lázár polgármester felelősségét pedig az ÁSZ külön is kiemelte, mert a fizetési hátralékokról nem tájékoztatta a közgyűlést, holott ez törvényi kötelessége lenne.

Az MSZP-s politikus állításaira Korsós Ágnes, a város címzetes főjegyzője közleményben reagált azzal, hogy a tartozások nem a város, hanem a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség hibájából halmozódtak fel.

Hódmezővásárhely jelentős pályázati forrásokat használt fel a városban lezajlott fejlesztési beruházásokban, most pedig főként a pályázatok központi finanszírozásának módja okoz átmeneti likviditási problémákat. A főjegyző szerint pályázatból megvalósuló beruházásokban a város rendszeresen kifizeti a beszállítóknak a ráeső részt. Ez általában csak 10-15 százalékát teszi ki az összköltségeknek, a fennmaradó 86-90 százalék, sok esetben milliárdos tétel rendezését a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség viszont sokszor 9 hónapig is elhúzza.

A hódmezővásárhelyi főjegyző szerint a Lamperth által emlegetett nyilvántartott szállítói tartozásállomány a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség sara, csak éppen az önkormányzat könyveiben kell nyilvántartani.

Lázár János polgármester az önkormányzat gazdasági helyzetéről rendszeresen tájékoztatja a város képviselő-testületét. A város vagyonát, a beruházásokat, fejlesztéseket érintő döntések minden esetben a közgyűlés jóváhagyásával születnek meg.

A vizsgálat során vitattuk és jelenleg is vitatjuk az ÁSZ adósságrendezési eljárásra vonatkozó álláspontját, tekintettel arra, hogy a tartozásaink lényegében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség késedelmes pályázati támogatásaiból adódtak, továbbá a szállítók részéről fel sem merült adósságrendezési vagy egyéb eljárás megindítása az önkormányzattal szemben – írta közleményében Korsós Ágnes, hozzátéve, hogy Hódmezővásárhely vagyona a jelenlegi városvezetés irányítása alatt az elmúlt 10 évben 11 milliárdról 41,6 milliárdra, közel négyszeresére nőtt.