Megkezdődött a pedofíliával vádolt rajztanár pere

2012.03.27. 13:51

Nyilvános ülésen kezdődött, majd zárt tárgyaláson folytatódott a nemi erkölcs elleni és más bűncselekménnyel vádolt mohácsi rajztanár ügyének megismételt tárgyalása a Pécsi Városi Bíróságon kedden.

Az ügyészség B. Mihályt kiskorú tanítványai sérelmére elkövetett, tizenöt rendbeli, szemérem elleni erőszakkal, megrontással, továbbá szerzői jogok megsértésével vádolja a nyomozás során lefoglalt számítógépén talált illegális szoftverek miatt. Makkai Zsolt bíró tanácsa a keddi tárgyalásra a vádlott mellett tanúkat és szakértőket idézett.

Mivel a tárgyalás nagy része az ügyben szereplő kiskorú gyerekekre való tekintettel zárt ajtók mögött zajlott és zajlik, csak a korábbi rendőrségi nyilatkozatokból tudható, miért indult nyomozás a férfi ellen.

Garamvári Gábor, Mohács rendőrkapitánya korábban elmondta, hogy a rendőrség gyanúja szerint a rajztanár fajtalankodott a felügyeletére bízott tizenkét év alatti gyerekekkel a tanteremben, a rajzszakköri foglalkozások alatt. Erre az adott alkalmat, hogy bizonyos foglalkozásokon csak egy-két gyerek vett részt.

A rendőrség az ügyben 2008 decemberében, egy hatéves kislány édesanyjának a bejelentésére indított nyomozást, később nőtt a sértettként számon tartott diákok köre. A gyerekeket igazságügyi pszichológus, a bíróság által kirendelt nyomozási bíró és ügyész felügyeletével hallgatták ki.

B. Mihályt a Mohácsi Városi Bíróság tavaly tavasszal felmentette a nemi erkölcs elleni bűncselekmények vádja alól, mert úgy találta, hogy a bizonyítékok nem képeztek olyan zárt logikai láncot, amelyek alapján kétséget kizáróan meg lehetett volna állapítani, hogy a bűncselekményeket elkövette. A szerzői jogok kilenc rendbeli megsértésében azonban bűnösnek mondta ki és 92.500 forint pénzbüntetéssel sújtotta.

Magyar György, a vádlott ügyvédje akkor újságíróknak azt mondta, hogy a bíróság szerint védence speciális személyiség, aki túláradó szeretettel fordult tanítványai felé, és ezt könnyű félreérteni. Hangsúlyozta: a gyermekek elmondásán kívül semmi nem támasztotta alá azt az állítást, hogy a vádlott molesztálta volna a kiskorú gyerekeket.

A másodfokon eljáró Baranya Megyei Bíróság tavaly novemberben hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárást rendelt el az ügyben. Ennek lefolytatására a Pécsi Városi Bíróságot jelölték ki.

Az indoklás szerint a mohácsi bíróság olyan súlyosan megsértette az eljárási szabályokat, hogy mindezt másodfokon nem lehet korrigálni, és döntése részben megalapozatlan is volt. A pernek a szerzői jogokra vonatkozó részét és annak indoklását érintően nyilvános tárgyalást kellett volna tartani, és nem volt szabályszerű a védő meghatalmazása sem.