Ők bírálták a plágiumot

2012.03.27. 12:56 Módosítva: 2012.03.27. 14:42

Az öttagú bizottság tagjainak eddig titkolt kilétét is nyilvánosságra hozták most. A névsor: Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja; Gombocz János a kar Testnevelés-elmélet és Pedagógiai Tanszékéről, Kovács Etele, a kar Atlétika Tanszékéről; Rácz Károly, a Semmelweis Egyetem Doktori Iskola elnöke; valamint Fluck Ákos ügyvéd, aki egyedüliként különvéleményt fűzött a jelentéshez. Az Index egyelőre hiába kereste bármelyik tagot, a többség elérhetetlen, Kovács Etele pedig érdemben nem kívánt reagálni kérdéseinkre.

Tóth Miklós  a vizsgálat kellős közepén, 2012. február 26.-án lett a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja, majd alelnöke. Korábban Schmitt volt a szervezet elnöke, befolyása máig jelentős az olimpiai mozgalomban.

A jelentésről részletes cikkünket itt találja, a Sote által kiadott dokumentumot itt olvashatja el.

Kovács Etele

A 71 éves Kovács Etelét a SOTE-ről választották a bizottságba. 2001 óta sportszakmai dékánhelyettes, atlétika tanszékvezető. Középiskolai testnevelő tanárként diplomázott, atléta szakedző lett, majd az ELTE pedagógia szakát végezte a 60-as, 70-es években. A dobások specialistája, korábban szakedzőként dolgozott Irakban és Katarban. Nős, három gyereke van, nyelvismeretként angol c-típusú középfokot jelölt meg. A tudományos publikációs listája itt található.

Gombocz János

Gombocz János
Gombocz János
Fotó: mob.hu

Az 1944. január 14-én, Sopronban született Gombocz 1968-ban az ELTE BTK-n diplomázott pedagógiából és magyar nyelv és irodalomból. 1968-88 között az ELTE Neveléstudományi Tanszékének munkatársa. 1988-tól tanít a Testnevelési Főiskola Testnevelés-elmélet és Pedagógia Tanszékén docsensként, 2000-től egyetemi tanár. 1994-től megbízott tanszékvezető, 1995-től tanszékvezető, 1999-től megbízott intézetigazgató, 2000-től intézetigazgató a Társadalomtudományi Intézetben. Szakterülete a neveléselmélet, a pedagógia elméleti és történeti alapjai. Korábban neveléstörténettel és sportpedagógiával foglalkozott. Publikációs listáját itt olvashatja. Dr. Gomboczot hivatali és mobil számán is próbáltuk elérni, egyelőre nem reagált megkeresésünkre.

Tóth Miklós

Tóth Miklós
Tóth Miklós
Fotó: semmelweis-egyetem.hu

2011 óta a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja. Kutatóorvos. 1979-1986 között a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán dolgozott. Több alkalommal kutatott Heidelbergben az ottani gyógyszertani intézetben, illetve a finn oului egyetem gyógyszertani intézetében. 1989-ben német orvosdoktori címet szerzett Magna cum Laude minősítéssel. 1991- 2009 között a Magyar Tudományos Akadémia  Orvosi Tudományok Osztályának tudományos titkára. 2000-2002 között Széchenyi Professzori Ösztöndíjas volt, 2002-ben megszerezte az MTA Doktora címet. Különböző vezető beosztásokban dolgozott a Semmelweis Egyetemen, volt rektori tanácsadó, a Szentágothai János Tudásközpont igazgatóhelyettese, a Technológiai Transzfer Iroda igazgatója. 2007-től a Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék vezetője. 2009-től a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke, 2010-től pedig a Magyar Olimpiai Bizottság orvosbizottsági tagja, idén a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökévé választották. Angol és német  felsőfokú nyelvvizsgája van.

Rácz Károly

Rácz Károly
Rácz Károly
Fotó: Balazs Kiss /

Az orvostudományok doktora, a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának elnöke. 1976-1978 között segédorvos volt a Tétényi úti kórház belgyógyászatán. 1982-1986 között a montreali McGill Egyetem, 1989-1991-ben a párizsi College de France ösztöndíjasa volt. 1978-2008 között a Semmelweis Orvostudományi Egyetem, II.sz. Belgyógyászati
Klinikáján dolgozott, adjunktusként, docensként, majd 1996-tól egyetemi tanárként. 2008-tól 2009-ig az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettese, 2009-től a II. sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója. Ettől az évtől a Doktori Tanács elnöke. Fő kutatási területe az endokrinológia. Nemzetközi folyóiratokban 122 tudományos közleménye jelent meg. Tagja a Belgyógyászat Szakmai Kollégiumnak, a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság elnöke, az Orvosi Hetilap főszerkesztője.

Fluck Ákos

Ügyvéd. Róla - legalábbis az interneten fellelhető információk alapján - nagyon keveset tudni. A tényfeltáró bizottság megalakulásakor Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja azt mondta, igyekeztek valamennyi érintett tudományágat, lefedni, így a nyelvek, a sport-, a társadalomtudomány és a jog  területén jártas szakértőket felkérni. Fluck Ákosnak a 22. kerületben van az ügyvédi irodája, de tevékenységéről kevés publikos adat található. 2003-ban a Belügyminisztérium megbízásából, hivatalos kiküldöttként részt vett az Európai Rendőrakadémia (CEPOL) egyik rendőri etikáról szóló konferenciáján Észtországban. Ezen kívül jogi képviselőként lépett fel egy építőipari generálkivitelezéssel foglaló cég közbeszerzési ügyében, illetve jegyzőkönyvvezető volt a Hungarograin Tőzsdeügynöki Szolgáltató Rt. közgyűlésén. Fluck Ákos 2002-2004 között az ELTE jogi karán a Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszéken meghívott oktató is volt. Egy dr Fluck Ákos nevű tagja van a magyar íjászhagyományok ápolását zászlajára tűző Kangar Íjász Egyesületnek is.