Schmitt Pált nem kérdezték a plágiumról

2012.03.28. 10:44 Módosítva: 2012.03.28. 11:34

Schmitt Pál köztársasági elnök a koreai látogatásán nagyvállalatok, köztük magyarországi érdekeltséggel is rendelkező cégek vezetőivel tárgyalt – jelentette az MTI különtudósítója. Noha a program idején már tudni lehetett arról, hogy a plágiumügyét vizsgáló bizottság szerint doktori disszertációját lényegében másolta, nem esik szó arról, hogy az államfő erre a tényre reagált volna vagy a hírügynökség munkatársa kérdezte volna erről.

A tudósításból kiderül ugyanakkor, hogy Schmitt Pál találkozott a Doosan csoport és a Hankook Tire vezetőivel, majd délután ellátogat a Samsung Electronics központjába.

A főként gépiparral és erőmű-technológiával foglalkozó Doosan csoport egyelőre még nincs jelen Magyarországon, de elnöke, Pak Jong Szung a koreai olimpiai bizottság elnöke is, derül ki az MTI híréből. A cég egyébként beszállítóként szívesen részt venne a paksi atomerőmű esetleges bővítésében.

Schmitt Pál köztársasági elnök (b) átadta a Magyar Érdemrend Középkeresztjét Cso Jang Rajnak a Hankook Tire elnökének a dél-koreai Szöulban.
Schmitt Pál köztársasági elnök (b) átadta a Magyar Érdemrend Középkeresztjét Cso Jang Rajnak a Hankook Tire elnökének a dél-koreai Szöulban.
Fotó: Köztársasági Elnöki Hivatal

Schmitt Pál ezután Cso Jang Rajjal, a Hankook Tire elnökével találkozott, méghozzá a Koreai Bútormúzeumban. „Közösen megnézték az antik koreai bútorok kiállítását, majd az államfő a magyar gazdasági növekedéshez való hozzájárulásáért a Magyar Érdemrend Középkeresztjével tüntette ki a Hankook elnökét” – olvasható a tudósításban.

A cégnek egyébként Kelet-Ázsián kívül egyedül Magyarországon, Dunaújváros határában, Rácalmáson van gyára, amely nemrég érte el teljes gyártókapacitását. A gyár megépítését és annak állami támogatását ellenzékben a Fidesz többször kifogásolta, a helyi szervezet „véleménynyilvánító” demonstrációt is kezdeményezett az ügyben.