16:2 arányban elvennék Schmitt doktori címét

2012.03.29. 10:35 Módosítva: 2012.03.29. 11:26
Az egyetem Doktori Tanácsa azt javasolja, az elnököt fosszák meg a doktori címétől. A végső döntés délután várható.

Úgy tűnik, végjátékához ért Schmitt Pál plágiumügye: a Semmelweis Egyetem (SE) Doktori Tanácsa csütörtökön délelőtt elsöprő többséggel azt javasolta, hogy a politikust fosszák meg doktori címétől. Az ügyben a végső döntést az egyetem szenátusa hozza meg csütörtök délután - jelentette be Tulassay Tivadar, az SE rektora.

A hír bejelentését megtapsolta a Hallgatói Hálózat 9 tagja, akik az éjszakát tiltakozásul az egyetem rektori hivatalában töltötték, ahol előtte ülősztrájkoltak, majd közölték, hogy a szenátusi döntésig maradni fognak. Bár a szervezet 11-re tüntetést jelentett be a Semmelweis épülete elé, az események sodrában ez okafogyottá vált, így tudósítónk csak 20-30 beszélgető diákot látott a helyszínen.

A Professzorok Batthyány Köre szerint a vizsgálóbizottság nyilvánosságra került véleménye alapján a helyzet egyértelműnek látszik: Schmitt Pál doktori dolgozata sajnos nem felelt meg a tudományetikai normáknak. "A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa a maga részéről levonta az ügy tanulságait. Bízunk benne, hogy ezt az elnök is megteszi" - közölte a konzervatív testület.

Január 11-én a hvg.hu robbantotta ki az ügyet egy cikkel, amiben azt írták, hogy Schmitt Pál 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része gyakorlatilag szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével. A hvg.hu szerint a köztársasági elnök 215 oldalas dolgozatából mintegy 180 oldal Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti, hivatkozás nélküli fordítása és átvétele, ami felveti a plágium gyanúját.

Tulassay Tivadar bejelenti az eredményt
Tulassay Tivadar bejelenti az eredményt
Fotó: Szémann Tamás

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője minősíthetelen bulvárkacsának nevezte a Schmitt elleni vádakat.

Egy héttel később az Index írta meg, hogy Schmitt dolgozata egy német sportszociológus, Klaus Heinemann korábbi munkájából is szó szerint tartalmaz hosszú szövegrészeket, melyek összesen 17 oldalt tesznek ki. Március 6-án újabb oldalakról derült ki, hogy máshonnan másolták őket.

A dolgozatra Schmitt summa cum laude minősítést kapott, és bár bírálói felrótták a forrásanyagok megjelölésének hiányát illetve hogy a megjelölt „szakirodalom alapján aligha lehetett volna a sportágak ilyen részletes programelemzését elvégezni”, mindketten fontos, hiánypótló műnek nevezték.

A Hallgatói Hálózat transzparensei a bejelentés helyszínén
A Hallgatói Hálózat transzparensei a bejelentés helyszínén

Az egyre dagadó sajtóbotrány miatt a Semmelweis Egyetem vezetése tényfeltáró bizottságot állított fel, ami a megígért március 28-i dátum előtt, kedden nyilvánosságra hozta a jelentését, pontosabban annak 3 oldalas összefoglalóját. Ebben megerősítették a sajtó által már feltárt tényeket, vagyis hogy a dolgozat döntő része szó szerinti vagy majdnem szó szerinti fordítás, ám ez a tény az írásban nincsen jelezve. A bizottság főleg a témavezető és az opponensek, illetve a egyetem felelősségét firtatta.

Fluck Ákos ügyvéd, a tényfeltáró bizottság tagja részletes különvéleményt fűzött a testületi jelentéshez. A jogász ebben oldalról oldalra végigvette, mennyit plagizált Schmitt, aki még a táblázatok egy részét is egy az egyben fénymásolva tette bele az írásába, majd azt javasolta, hogy fosszák meg doktori címétől.

Maga Schmitt elnök, aki éppen Dél-Koreában tartózkodik, a tényfeltáró bizottság jelentéséről értesülve azt nyilatkozta, hogy nem mond le. Ekkor azonban még nem lehetett tudni a Doktori Tanács javaslatáról.

“Kérem szépen, a levadászás nem sikerült, megbukott ez az aljas merény, 1992-ben tömegesen és iparszerűen így születtek a kisdoktori disszertációk, ezt állapította meg a bizottság lényegileg, akkor ez így ment, akkor egész mások voltak a követelmények. Túl vagyunk rajta, kész” - mondta szerdán egy tévéműsorban Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott. Úgy tűnik, nem lett igaza.

A kormány nem érintett Schmitt Pál ügyében - mondta a hír kipattanása előtt nem sokkal Giró-Szász András kormányszóvivő.

Kik döntenek az elnökről?

A szenátus a Semmelweis Egyetem legfőbb önkormányzati vezető testülete, ez határozza meg az egyetem képzési és kutatási feladatit, illetve ez ellenőrzi a végrehajtást. Tagjai között van például a Schmitt ügyét vizsgáló tényfeltáró bizottság két tagja, Rácz Károly és Tóth Miklós, illetve meghívottként Bod Péter Ákos is.

Íme, ők a tagok:

Dr. Tulassay Tivadar, Dr. Szél Ágoston, Dr. Langer Róbert Miklós, Dr. Kellermayer Miklós, Dr. Rigó Kinga, Dr. Rácz Károly, Dr. Stubnya Gusztáv, Dr. Karádi István, Dr. Hunyady László, Dr. Romics Imre, Dr. Mandl József, Dr. Szendrői Miklós, Dr. Mészáros Judit, Dr. Vingender István, Dr. Domján Gyula, Dr. Fejérdy Pál, Dr. Gera István, Dr. Gerle János, Dr. Noszál Béla, Dr. Zelkó Romána, Dr. Bagdy György, Dr. Tóth Miklós, Dr. Sós Csaba, Dr. Hamar Pál, Dr. Sinkó Eszter, Dr. Gaál Péter, Szécsényi-Nagy Balázs, Deák Bence Tamás, Vámosi Péter, Al-Katib Kamil, Nagy Ádám, Magassy Éva, Nagy Lilla Nikoletta, Nagy-Szécsi Judit, Vágó Levente, Dr. Békási Sándor, Dr. Antmann Katalin, Bognár Krisztina, Dr. Berki Zoltán, Dr. Weltner János

és a meghívottak:

Dr. Ivády Vilmos, Dr. Bod Péter Ákos, Szatmári Andrea, Berényi Zsuzsa, Dr. Salamon Ferenc, Pop Marcel, Kovács Eszter, Riesz Istvánné, Charlie Attariani