Gyöngyöspata: a Jobbik, az LMP és a TASZ a felelős

2012.03.29. 18:38 Módosítva: 2012.03.29. 18:42
Jelentésének elfogadásával befejezte munkáját a Gyöngyöspatán történtek kivizsgálására tavaly felállított eseti országgyűlési bizottság, de az utolsó ülése sem volt mentes a korábbi személyeskedő vitáktól. A szövegből a kormánypárti prekoncepció köszön vissza.

A Jobbikos Mirkóczki Ádám és az LMP-s Mile Lajos hevesen bírálta a szöveget, amiért a jelentéstervezet pártjaik felelősségét állapítja meg a gyöngyöspatai konfliktus kiéleződéséért, a falu közbiztonságának megrendüléséért. Kocsis Máté, a bizottság elnöke ezzel szemben védte a jelentésben foglaltakat.

Egy napjuk volt módosítani

"A Bizottság véleménye szerint politikai előnyszerzés érdekében a Jobbik jelentősen érdekelt volt a Gyöngyöspatán kialakult helyzet nem valóságnak megfelelő bemutatásában. A helyi konfliktus politikai haszonszerzésre irányuló felhasználása során, provokációként is értelmezhető rendvédelmi igényekkel léptek fel az SZJPE tevékenységével. (...) A Bizottság véleménye szerint a Jobbik elindított egy káros politikai folyamatot Gyöngyöspatán, de miután elérte egyik célját - a polgármester lemondását - az általa kialakított konfliktus megoldásában már nem vett részt" – áll a jelentésben.

Az ellenzéki képviselők azt is kifogásolták, hogy a tervezetet bő egy nappal a záróülés előtt kapták meg, így az írásban várt módosító javaslatok megtételére alig maradt idejük. Az MSZP-s Harangozó Tamás kijelentette, hogy a bizottságtól nem várható objektív jelentés, miután az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőit zárt ülésen hallgatták meg, és nem csak a titkosszolgálat operatív információit, de még a vezetők válaszait is titkosították 25 évre.

Harangozó ezek után távozott, amit Kocsis Máté azzal a kiszólással kísért, hogy Harangozó a korábbi üléseken sem volt különösebben aktív. Amikor a bizottság leszavazta Mirkóczki kulcsfontosságúnak tartott javaslatát, hogy a jelentésbe kerüljön be Tábi László volt polgármester tavaly márciusi, a falugyűlésen tett nyilatkozata, miszerint a Jobbik által behívott Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület (SZJPE) a törvény keretei között szabadon tevékenykedhet a faluban, a jobbikos képviselő mérgében az összes módosító indítványát visszavonta.

Feltúrták, aztán hátradőltek

Ez azonban nem akadályozta meg, hogy még számos ponton kritizálja a jelentést és annak a Jobbikra és a SZJPE-re vonatkozó megállapításait, és a jelentést több pontban is "nettó hazugságnak" nevezze. Kocsis Máté egy ponton ki is fakadt: "Lemennek, feltúrják a falut, aztán egy évvel később hátradőlnek, és a kormány nyakába próbálják varrni az egészet. Hogy is van ez?"

A gyöngyöspatai roma nők és gyerekek tavaly húsvéti evakuálása ügyében a jelentés az LMP felelősségét is felveti, miután az utazást szervező amerikai üzletember, Richard Field az LMP egyik pénzügyi támogatója. A Magyarországot mint polgárháborúval fenyegető, súlyos etnikai konfliktusok helyszínét bemutató nemzetközi tudósításokat gerjesztő "LMP a médiát felhasználva politikai hasznot remélt attól, hogy hogy azt a látszatot kelti, Magyarország kormány nem ura a helyzetnek, nem tud és nem akar megoldani egy etnikai konfliktust."

A cinizmus a gyengék erénye

Mile Lajos némileg szarkasztikusan mutatott rá a jelentés LMP-t kárhoztató mondatainak szerinte a készítők prekoncepciójára utaló, sajátos  nyelvezetére, amit Kocsis azzal vert vissza, hogy a  cinizmus a gyengék erénye, és Mile nem fogta fel, mit jelentettek az országnak a Gyöngyöspatáról szóló nemzetközi sajtóhírek.

A jelentés sajátos módon a két ellenzéki párt mellett a faluban a romáknak jogsegélyszolgálatot működtető Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civilszervezet felelősségét is felveti, mely "érdekvédő tevékenységével a helyi lakosság tagjai közé éket ver, sőt változatlanul hamis színben tünteti fel gyöngyöspatai eseményeket".

A kormány és a rendvédelmi szervek ellenben a bizottság szerint mindvégig uralták a helyzetet, annak konszolidálásra törekedtek, a szükséges mértékben és jogszerűen avatkoztak be, és megfelelő anyagi illetve tárgyi feltételeket biztosított a konfliktus békés rendezéséhez.

Bizottságosdi nélkül is ment volna

A bizottság jelentéséből lényegében pontosan az a kormányzati szándék tükröződik vissza, amiről Kocsis Máté annak megalakításáról tavaly áprilisban beszélt. Mint mondta, "tisztán látszik, hogy Gyöngyöspatán a Jobbik beleégett a rendfenntartási szerepébe", de károsnak nevezte  az “LMP pártmecénásának homályos tevékenységét” is.

“Az ellenzék külföldön lejáratja az országot, valótlan képet fest, és törvénysértésekben nyújt segítséget. Jó lenne annak tisztázása is, hogy az ellenzéki pártokat milyen szándék vezérli az ország feldúlásában” – jelentette ki egy éve a bizottság elnöke.

A jelentéstervezetet a kormánypárti képviselők és a független Pősze Lajos szavazatával, az ellenzék ellenszavazataival és az MSZP távollétében a bizottság 8:2 arányban elfogadta, így az az Országgyűlés plénuma elé kerül.