Elkészült a húsvéti sonkateszt

2012.03.30. 15:59
A sonka termékekre vonatkozó célellenőrzést rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvétot megelőző hetekben. A kiemelt ellenőrzés alkalmával a megyei kormányhivatalok illetékes igazgatóságai az élelmiszer-előállítás és feldolgozás területén, valamint az élelmiszer kereskedelmi egységekben egyaránt ellenőriztek. A hivatalos vizsgálatok mellett – a tavaly szilveszteri virsliteszthez hasonlóan – kedveltségi vizsgálatokat is végeztek a NÉBIH laboratóriumában.

Az ellenőrzés során több mint 25 előállítótól, illetve kereskedelmi egységből származó 53 termék mintavételére és vizsgálatára került sor, amely összesen 373 laboratóriumi vizsgálatot jelentett. Ezek közül a NÉBIH 51 termék esetében végezte el a kedveltségi vizsgálatot.

A hatóság laboratóriumában a húskészítmények – Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő– biztonsági, valamint minőségi tulajdonságainak ellenőrzésére egyaránt sor került. A szakemberek vizsgálták többek között a termékek ízét, illatát, a konyhasótartalmat, vagy épp a jelölésre vonatkozó követelmények meglétét.

A laboratóriumi eredmények közül fontos kiemelni, hogy a vizsgált termékek egyikében sem volt kimutatható Salmonella és a Listeria monocytogenes baktériumok jelenléte, ugyanakkor 2 termék sótartalma nem felelt meg az előírásnak, amely miatt a hatóság élelmiszer-ellenőrzési bírságot fog kiszabni. Jelölési hiányosságok összesen öt terméknél fordultak elő, amely miatt a hivatal figyelmeztetésben részesíti és a hiba kijavítására kötelezi az előállítókat.

A laboratóriumi vizsgálatok legnagyobb részét a termékek akkreditált érzékszervi vizsgálata tette ki. Az 51 termék vizsgálata során az alak, állomány, szín, szag és íz tulajdonságokra vonatkozó megállapításokat rögzítették a bírálók. A szakemberek 11 termék érzékszervi tulajdonságait találták nem megfelelőnek, amit a hatóság hamarosan szankcionálni fog.

P3171641

Összességében minőségi hibák miatt várhatóan több mint 1 500 000 Ft élelmiszer-ellenőrzésibírságot fognak kiszabni a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságai.

51 terméknél – a laboratóriumi vizsgálatokon túl – kedveltségi rangsort is összeállítottak ahivatal szakemberei. A képzett bírálókból álló bizottságok a szöveges értékelés mellett 0-5 pontig terjedő skálán értékelték a kódszámmal jelölt mintákat.

Egyetlen 0 pontos terméket találtak, a Pápai Hús 1913 Kft. füstölt, főtt, kötözött combsonkáját.

A vizsgálatok részletes eredményei és a kedveltségi vizsgálat rangsora itt tekinthetők meg. A sonka kedveltségi vizsgálatról itt, a víztartalom eredményeiről pedig itt tájékozódhat.