Elkészült a húsvéti sonkateszt
További Belföld cikkek
- Kizuhant egy kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen
- Több kilométeres torlódást okozott egy hibásan működő vasúti biztosítóberendezés
- Karácsony Gergely után Vitézy Dáviddal is tárgyaltak a diákszervezetek
- Megszólalt a polgármester, akinek a városában nemkívánatos személy lett Koltai Róbert
- Komoly szócsata alakult ki a gyulai polgármester és Magyar Péter között
Az ellenőrzés során több mint 25 előállítótól, illetve kereskedelmi egységből származó 53 termék mintavételére és vizsgálatára került sor, amely összesen 373 laboratóriumi vizsgálatot jelentett. Ezek közül a NÉBIH 51 termék esetében végezte el a kedveltségi vizsgálatot.
A hatóság laboratóriumában a húskészítmények – Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő– biztonsági, valamint minőségi tulajdonságainak ellenőrzésére egyaránt sor került. A szakemberek vizsgálták többek között a termékek ízét, illatát, a konyhasótartalmat, vagy épp a jelölésre vonatkozó követelmények meglétét.
A laboratóriumi eredmények közül fontos kiemelni, hogy a vizsgált termékek egyikében sem volt kimutatható Salmonella és a Listeria monocytogenes baktériumok jelenléte, ugyanakkor 2 termék sótartalma nem felelt meg az előírásnak, amely miatt a hatóság élelmiszer-ellenőrzési bírságot fog kiszabni. Jelölési hiányosságok összesen öt terméknél fordultak elő, amely miatt a hivatal figyelmeztetésben részesíti és a hiba kijavítására kötelezi az előállítókat.
A laboratóriumi vizsgálatok legnagyobb részét a termékek akkreditált érzékszervi vizsgálata tette ki. Az 51 termék vizsgálata során az alak, állomány, szín, szag és íz tulajdonságokra vonatkozó megállapításokat rögzítették a bírálók. A szakemberek 11 termék érzékszervi tulajdonságait találták nem megfelelőnek, amit a hatóság hamarosan szankcionálni fog.
Összességében minőségi hibák miatt várhatóan több mint 1 500 000 Ft élelmiszer-ellenőrzésibírságot fognak kiszabni a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságai.
51 terméknél – a laboratóriumi vizsgálatokon túl – kedveltségi rangsort is összeállítottak ahivatal szakemberei. A képzett bírálókból álló bizottságok a szöveges értékelés mellett 0-5 pontig terjedő skálán értékelték a kódszámmal jelölt mintákat.
Egyetlen 0 pontos terméket találtak, a Pápai Hús 1913 Kft. füstölt, főtt, kötözött combsonkáját.
A vizsgálatok részletes eredményei és a kedveltségi vizsgálat rangsora itt tekinthetők meg. A sonka kedveltségi vizsgálatról itt, a víztartalom eredményeiről pedig itt tájékozódhat.