Rögös az út a PhD-ig

2012.03.30. 21:50 Módosítva: 2012.03.30. 23:09

Schmitt Pálnak nem lesz könnyű dolga, ha PhD fokozatot akar szerezni. A Semmelweis Egyetem doktori iskolájának szabályzata (doc) alapján a képzésre először felvételiznie kell, ami egy bizottság előtt tett szóbeli vizsga .

Mielőtt elkezdené írni második doktori disszertációját, egy legalább két, legfeljebb három évig tartó képzésen kell majd részt vennie. A végbizonyítványt szigorlati vizsgával szerezheti meg, ami előtt 16 tanulmányi kreditet kell szerezni. Egy tanulmányi kredithez 15 "kontaktórát" igénylő kurzuson tett eredményes vizsga kell.

Schmitt számára esetleg megnyugtató lehet, hogy a szigorlatig doktori képzés nélkül is lehet jutni. Ehhez legalább hat év szakmai gyakorlatot kell felmutatni, ilyenkor a doktorandusz a témavezető irányításával készül a szigorlatra.

Ezután nyilvános szigorlatra kerül sor egy háromtagú bizottság előtt. Ezt sajnos semmiképpen nem lehet megúszni.

Ha megvan a végbizonyítvány, más néven abszolutórium, Schmitt jelentkezhet a fokozatszerzésre, ami maga a doktori eljárás. Az eljárás megkezdéséhez komoly hazai és nemzetközi publikációs listát kell bemutatni, benne elsőszerzős cikkekkel és nemzetközileg minősített folyóiratokban publikált anyagokkal. Ha nem vett részt képzésen, még több publikációval kell rendelkeznie.

Végül meg kell írni a doktori disszertációt. "Az értekezés a jelölt szakirodalmi ismereteit, célkitűzéseit, módszereit és új tudományos eredményeit bemutató, összefoglaló jellegű munka" – áll a doktori szabályzatban.

Az értekezést papíron és elektronikusan is be kell nyújtani, és azt az egyetem nyilvánosságra is hozza. A dolgozatot legalább öttagú bizottság bírálja el, majd következik a védés, ami egy nyilvános vita, ahol az írásban és a helyszínen feltett kérdésekre kell válaszolni. Végül a bizottság titkos szavazással dönt.

Schmittet a nagy erőpróba előtt az vigasztalhatja, hogy doktoranduszok az év 12 hónapjában kollégiumi elhelyezésre jogosultak. Ehhez egy állami ösztöndíj kell csak, az államfő esetében például kézenfekvőnek tűnik egy köztársasági ösztöndíj.