Gerinctelen államfőről ír a Die Presse

2012.03.31. 16:27

Három konzervatív napilap, a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), az osztrák Die Presse és a cseh Lidové Noviny is foglalkozott szombaton Schmitt Pál államfő kisdoktorijának visszavonásával.

Georg Paul Hefty, a FAZ Magyarországgal rendszeresen foglalkozó rovatvezetője Hiúság című kommentárjában arról írt: Schmitt "számos körülmény áldozata", köztük a saját hiúságáé. Ha államfővé választása előtt, "időben" lemondott volna doktori címéről, akkor "hiúsága csupán egy apró karcolást" szenvedett volna, amely már rég begyógyult volna, írta a szerző.

A Die Presse jegyzete szerint Orbán Viktor Schmitt Pállal "az ízlése szerint való elnököt keresett magának: Fidesz-párttag, vonalhű, lojális és gyenge". Erősen ironikus, hogy Orbán számára éppen ez a politikai könnyűsúlyúság vált kolonccá, írta Jutta Sommerbauer, aki szerint a plagizálásban nem a másolás a legrosszabb, hanem az, hogy olyan értékek elleni vétségről van szó, mint a tisztesség és a másik tisztelete. "Marad a kérdés, hogy Orbán Viktor a megfelelő tanulságot vonja-e le az ügyből, vagyis azt, hogy egy gerinctelen államfő nem az ideális választás" – olvasható a Die Presse jegyzetében.

"Címét elvesztette, funkciójához ragaszkodik" cím alatt egész oldalas összeállításban ismerteti a történéseket a cseh Lidové Noviny. "Schmitt lemondása rossz hír lenne Orbán Viktor számára. Ugyanis éppen ő volt az, aki 2010 júniusában a kormányzó Fidesz államfőjelöltjévé választotta Schmittet" – írta a lap. Az újság szerint "Schmitt előzékenysége hiányozhatna Orbánnak, aki megszokta a kormány összes törvényjavaslatának sima jóváhagyását, mert a parlamentben kényelmes többsége van".