Schmitt lazább témavezetőre váltott?

2012.03.31. 17:31

A hvg.hu-nak nyilatkozva Schmitt Pál egyik egykori bírálója, Kertész István ókortörténész úgy emlékezett, hogy az azóta elhunyt Kutassi László egyetemi tanár volt Schmitt témavezetője, amikor a kisdoktoriját írta. Kutassi fia, Kutassy György ezután levelet írt a Népszabadságnak arról, hogy ez az információ egyrészt nem helytálló, másrészt pedig „rossz fényben tünteti fel édesapja emlékét”.

A Népszabadság szombaton azt írta: ismereteik szerint Schmitt Pál eredetileg tényleg Kutassi Lászlónál disszertált volna, de együttműködésük szokatlanul rövidre sikerült. A lap szerint amikor Schmitt bejelentkezett nála, Kutassi egy hosszú beszélgetésben próbálta rávezetni, hogy mekkora fába vágta a fejszéjét, és mennyi munkával, kutatással, adatellenőrzéssel, interjúval, forráselemzéssel jár egy ilyen doktori disszertáció. Az első alkalommal ki is jelölt neki több ezer oldalnyi szakirodalmat, és abban maradtak, hogy a következő konzultációra Schmitt Pál elolvassa és kijegyzeteli a szóban forgó munkákat, olvasható a Népszabadságban. Az eset után Schmitt állítólag többé nem jelentkezett Kutassinál, másik témavezetőt keresett.

A TF honlapja szerint egyébként a témavezető Takács Ferenc volt. Takács volt Kertész mellett Schmitt másik bírálója, és ő írta az előopponensi véleményt is. Nem világos, hogy pontatlanságról – a bírálás és a témavezetés nem megkülönböztetéséről – van-e szó, de mindenesetre az egyetemi honlapon, a ma is ott tanító Takács Ferenc adatlapján felsorolják az egyetemi doktori témavezetéseket, és a kilenc névből és a hozzájuk tartozó évszámokból álló listán szerepel Schmitt Pál neve is az 1992-es dátummal.