A NOB tanulmányozza Schmitt esetét

2012.04.01. 01:21

"A NOB el fogja kérni az esethez kapcsolódó jelentéseket, tanulmányozni fogja őket, és utána megfontolja, hogy szükség van-e bármilyen intézkedésre" – válaszolta Mark Adams, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője egy pénteki emailben a Chicago Tribune újságírójának megkeresésére Schmitt Pál ügyében.

A Chicago Tribune cikke felidézi és összehasonlítja Schmitt Páléval Sandra Baldwin esetét, aki nem egészen tíz éve lemondásra kényszerült az amerikai olimpiai bizottság elnöki tisztségéről, miután kiderült róla, hogy hamis adatokat tüntetett fel a tudományos karrierjéről az önéletrajzában. Schmitt Pál jelenleg a NOB környezetvédelmi bizottságának elnöke.

Baldwin önéletrajzában szerepelt egy egyetemi diploma és egy doktori fokozat. Később azonban beismerte, hogy nem az adott egyetemen diplomázott, a doktori disszertációját pedig soha nem fejezte be. "De a tudományos területen valószínűleg mindenki azt mondaná, hogy egy doktori tézis plagizálása sokkal rosszabb" - írja a szerző. "Sandra Baldwin helyesen tette, hogy lemondott, mielőtt kirúgták volna" - írja. Felemleget egy korábbi esetet is, amelynek során egy Robert Helmick nevű NOB-tag lemondott, azért mert az olimpiai kapcsolatait az üzleti életben is hasznosította. "Schmitt Pálnak ugyanígy kéne tennie" - teszi hozzá.