Szijjártó: Ezt tartjuk helyesnek

2012.04.01. 16:00

Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt napokban többször is világossá tette, hogy az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök személye sérthetetlen; "ő és a Fidesz ehhez tartja magát, ezt tartjuk helyesnek" - írta a kormányfő szóvivője az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében, reagálva a Demokratikus Koalíció (DK) álláspontjára, amely szerint Orbán Viktornak kell megoldania az államfő plágiumügye miatt kialakult helyzetet.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: "a Gyurcsány-párt folyamatosan bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a 2006 óta hazugságot hazugságra halmozó volt miniszterelnökkel az élén semmibe veszi a demokratikus értékeket". Molnár Csaba, a Gyurcsány Ferenc vezette DK alelnöke vasárnap sajtótájékoztatóján közölte: írásbeli kérdést nyújtott be a kormányfőnek, amelyben egyebek mellett arra várja a választ, miért nem osztja meg véleményét a nyilvánossággal a Schmitt-ügyben, illetve miért nem vállalja a felelősséget.

Az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök személye sérthetetlen, "mi ehhez tartjuk magunkat" - ismételte Selmeczi Gabriella is pénteken Orbán korábbi nyilatkozatát. A miniszterelnök pénteken arról  beszélt, a köztársasági elnök döntéseit lehet bírálni, személye azonban "e fölött áll", sérthetetlen. A köztársasági elnök sérthetetlenségéről szóló alkotmányos szabályt mindenkinek megfontolásra és betartásra javasolta

Arra a kérdésre, hogy szerinte csalt-e Schmitt Pál, Orbán pénteken úgy felelt: az alaptörvényből fakadó sérthetetlenségi szabály miatt a kérdés feltevését sem látja indokoltnak. Kedden a Fidesz szóvivője, Selmeczi Gabriella úgy értelmezte a tényfeltárók jelentését, hogy az alapján „a Fidesz lezártnak tekinti az ügyet”. A KDNP-t is megnyugtatta a párt keddi közleménye szerint a jelentés: „A köztársasági elnök kisdoktoriját vizsgáló bizottság jelentése megnyugtató lezárása lehet azon felvetéseknek, amelyek szerint kérdéses az államfő dolgozatának eredetisége.”

Mint arról márkorábban beszámoltunk, az Index a plágium ügyben emailben az összes kormánypárti képviselőt megkereste, válasz azonban csak Pálffy Istvántól, a KDNP frakciószóvivőjétől érkezett: „A KDNP frakciójának képviselői egybehangzóan vannak azon a véleményen, ami a tegnapi közleményben megjelent, és nem értelmeznek egyéb kérdéseket.” Az Origo korábbi értesülése szerint a fideszeseket kedden sms-ben figyelmeztette a párt vezetése, hogy ne nyilatkozzanak Schmitt-ügyben.  • Tippek
  • Lakáshitel