Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Érvénytelen az LMP népszavazási kezdeményezése

2012.04.02. 18:07

Az LMP 160 ezer aláírást gyűjtött össze népszavazási kezdeményezéseihez - jelentette be Vágó Gábor LMP-képviselő, amikor hétfő délután a párt aktivistáival leadta az aláírásgyűjtő íveket az Országos Választási Irodának (OVI) és az Országos Választási Bizottságnak (OVB). A népszavazás kötelező kiírásához 200 ezer aláírás kellett volna (kérdésenként), így az Országgyűlésnek nem kell kiírnia a népszavazást. Az Országgyűlés azonban 100 ezer érvényes aláírás esetén is szabadon dönthet arról, elrendeli-e a népszavazást.

Vágó Gábor, az OVI V. kerületi Arany János utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján erre utalva úgy fogalmazott, van egy jó, és egy rossz híre: a jó híre az, hogy ki lehet írnia népszavazást a négy kérdésben, a rossz hír azonban az, hogy ez a Fideszen múlik.

Az épület előtt letett, az aláírásgyűjtő íveket tartalmazó kartondobozok előtt állva azt hangoztatta, több mint 160 ezer ember állt ki az ügy mellé, állt ki a kiszolgáltatottság ellen, ennyien nem kérnek a munkavállalói jogok megnyirbálásából, a tankötelezettségi korhatár leszállításából.

Vágó Gábor úgy fogalmazott, hogy az aláírásgyűjtés négy hetében az LMP szervezete "teljes hatásfokon pörgött". Elmondta azt is, az aláírások több mint kétharmada vidékről érkezett, és rengeteg olyan embert értek el, akik eddig nem is foglalkoztak politikával, de a bőrükön érzik a kiszolgáltatottságot, nap mint nap.

A képviselő köszönetet mondott a 160 ezer bátor állampolgárnak, akik - szavai szerint - nem féltek a rendszertől, és aláírták a kezdeményezést.

Az MTI úgy tudja, van olyan kérdés, amelyikhez 158 ezer, és van, amelyikhez csaknem 165 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Az OVB hétfő késő délután ülést tartott, ahol elrendelték az aláírások hitelességének ellenőrzését, a testület határozata után erre 45 nap áll rendelkezésre.

Az aláírások hitelesítését a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala végzi egy 5 százalékos mintavétel alapján. A hitelesítés eredményéről, arról, hogy a hivatal hány aláírást talált érvényesnek, az OVB számára jelentést készítenek. (A jelentésben a mintavétel alapján azt állapítják meg, mennyi lehet a legkevesebb, illetve a legtöbb érvényes aláírásszám.)

A párt március 5-én négy kérdésben kezdte meg az országos aláírásgyűjtést: a kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon, emeljék vissza az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencven napról a korábbi 260 napra, 100 napnál hosszabb próbaidőt ne lehessen kikötni és végül a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni.