no

Megbékéltünk a dohányzási tilalommal?

2012.04.02. 22:15
Április elsején lejárt a dohányzási tilalomra vonatkozó türelmi idő. Az ÁNTSZ vasárnap 1150 helyen tartott ellenőrzést, több mint egymillió forint bírságot szabott ki. Főleg a tiltott helyen dohányzókat büntették, de bírságolták a szórakozó- és vendéglátóhelyeket is. Az ellenőrzést tovább folytatják, a lakáskocsmák se bújhatnak ki a szabályozás alól.

Annak ellenére, hogy vasárnap járt le a dohányzási tilalomra vonatkozó türelmi idő, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ellenőrei mintegy 1150 helyet ellenőriztek az első napon. Összesen 42 esetben találtak valamilyen szabálytalanságot, amiért mintegy 1,2 millió forint bírságot szabtak ki a közegészségügyi felügyelők – számolt be az eddigi eredményekről Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos.

A vasárnapi ellenőrzés annak is betudható volt, hogy sok vendéglátós korábban azt mondta, mivel csak áprilistól szankcionál az ÁNTSZ, a törvényt tudomásul veszik, de addig nem tiltanak, amíg a hatóság nem büntet. Mint azt Szabó Enikő elmondta, ezért kifejezetten azokra a helyekre mentek vissza április elsején (és fognak visszamenni a következő napokban), ahol korábban problémák merültek fel, illetve ahol csak a türelmi idő után voltak hajlandóak kijjebb tessékelni a dohányzókat. Legtöbb hibát egyébként a vendéglátó- és szórakozóhelyeken, illetve a szállodákban találták, ezeken a helyeken többnyire magánszemélyeket büntettek meg, de sok esetben üzemeltetőkre is szabtak ki bírságot.

Nincs kibúvó

Tavaly áprilisban fogadták el a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását, miszerint idén januártól a legtöbb zárt közforgalmú helyen betiltották a dohányzást. Nem szabad rágyújtani a kocsmákban, szórakozóhelyeken, a munkahelyeken és a közintézményekben sem. A törvény januári hatályba lépése után három hónapos türelmi időt adtak, addig csak figyelmeztetett az ÁNTSZ. Ha április 1-től valaki bent dohányzik, arra 20-50 ezer forintra bírság szabható ki, de megbüntethetik a szórakozóhelyet is: a szabályok betartatásáért felelős üzemeltetőt vagy alkalmazottat 100-250 ezer forintra, a helyet működtető céget 1-2,5 millió forintra bírságolhatják, ha nem szólítja fel a cigarettázó vendéget a szabályok betartására. Januártól a vasúti szerelvényeken, illetve a pályaudvarokon, vasútállomásokon és megállóhelyeken sem lehet már dohányozni.

Az ÁNTSZ munkatársai az elmúlt három hónapban sem pihentek: 18 ezer helyen, főleg vendéglátóhelyeken, munkahelyeken, egészségügyi intézményekben és közterületeken jártak, ebből 954 esetben állapítottak meg szabálytalanságot, de ekkor még csak figyelmeztették a szabálytalankodókat. Az ezer esetnek azonban csak a felében kellett intézkedni, mert a többinél azonnal, vagy egy két napon belül kijavították a hiányosságokat. (Például kijelölték a dohányzóhelyet vagy kitették a tiltást jelző feliratokat.) A helyettes országos tisztifőorvos viszont megjegyezte: a számok azt mutatják, javult a helyzet január óta: míg korábban az ellenőrzött helyek 5,3 százalékában találtak valamilyen kifogásolni valót, addig ez a vasárnapi ellenőrzésre 3,6 százalékra csökkent.

Arra a felvetésre, hogy az úgynevezett lakáskocsmák a jövőben is ki tudnak majd bújni a jogszabály alól, Szabó Enikő elmondta, nem tartja reálisnak, hogy működhessenek ilyen helyek, mivel ezek is szolgáltatást nyújtanak. Így ha az ÁNTSZ ilyenekről bejelentést kap, a közegészségügy érdekében ezeket a helyeket is ellenőrizhetik a társhatósággal együttműködve. Azok el tudják dönteni, hogy kérdéses helyek közforgalmú intézmény számítanak-e vagy sem. Ha igen, kiszabható rájuk a 2,5 millió forintos büntetés, tette hozzá Szabó Enikő.

Nincs más választás

Az ÁNTSZ munkatársai január elején még viszonylag nagy szembenállást tapasztaltak a dohányzási tilalommal szemben. Tapasztalataik szerint az idő múlásával viszont nemcsak a vendéglátóhelyek nemdohányzó vendégei, hanem az ott dolgozók, sőt az aktív dohányosok is egyre többen üdvözölték, hogy a zárt térből kikerült a dohányzás.

Decemberben és januárban jó néhány kocsmát és kávézót megnéztünk, hogyan készülnek a tilalomra. Decemberben a vendéglátósok többsége nem nagyon örült a szigorításnak: a tulajdonosok szinte mindegyike tíz-harminc százalékos forgalomcsökkenéstől tartott, így a többségük áprilisig nem tervezte megtiltani a dohányzást a vendégeinek. Akkor többen azzal érveltek a dohányzási tilalom áprilisi bevezetése ellen, hogy a törvénnyel csak azok a szórakozóhelynek járnak jól, ahol kerthelyiség vagy terasz is van, mivel ezeken a helyeken a vendégek könnyebben hozzászoknak, hogy bent nem lehet majd dohányozni.

RDA 008
Fotó: Ránki Dániel

Januárban viszont inkább már az volt tapasztalható, hogy szórakozóhelyek többsége idő előtt betiltotta a dohányzást. Az ellenőrök márciusig 13 ezer ellenőrzött helyből 800-ban találtak valamilyen szabálytalanságot. Ezeknek viszont csak a töredéke volt olyan hely, ahol a türelmi időre hivatkozva hagyták figyelmen kívül az új szabályozást. Az ÁNTSZ egyébként akkor is ígérte, ahol ellenállást tapasztaltak a törvény bevezetésével kapcsolatban, azokra a helyekre a türelmi idő lejárta utáni napokban mindenképpen visszamennek.

Nem fogy a cigaretta

A korábban megkérdezett kávézók, kocsmák többsége most se repdesett a törvény hallatán. Szinte mindegyikük tapasztalt ilyen-olyan mértékű visszaesést.

Egy a Ferenciek tere környékén található szórakozóhely vezetője azt mondta, „már nagyon várja”, hogy megjelenjenek nála az ellenőrök. „A dohányzást már januártól betiltottuk, ami meg is látszik a forgalmon” – tette hozzá a presszó vezetője, aki nem akarta elárulni, hogy ez pontosan hány  százalékot jelent, csak annyit mondott, „megérzik”. Sok olyan törzsvendég sem jár már hozzájuk, akik korábban a reggeli kávé-cigi miatt tértek be. Ráadásul annak ellenére, hogy a helyhez utcai kiülős rész is tartozik, nemdohányzóvá kellett nyilvánítaniuk, mivel a bejárattól számított öt méteren belül van. Arra a kérdésre, hogy miért nem használták ki a türelmi időszakot, a hely vezetője azt mondta, azért nem, mert mindenféle rémhíreket hallottak arról, hogy már a türelmi idő előtt is bírságol a hatóság.

kisuzem1
Fotó: Nagy Botond

A József körúton található Stexben is január elsejétől szüntették meg a dohányzást. Azóta az ÁNTSZ már kétszer is volt ellenőrizni, ám mindent rendben találtak. „A forgalom visszaesésétől csak abban az esetben nem félünk, ha minden szórakozóhely betartja a szabályokat, viszont azok a kocsmák, amelyek mindenféle kibúvót találnak, oda lehet, hogy átpártolnak majd a vendégek” – mondták el még decemberben az Indexnek. Három hónap elteltével drasztikus bevételcsökkenést nem tapasztaltak, a korábbi, napi 30-40 doboz cigaretta vásárlása viszont visszaesett a tizedére.

Több helyen ugyanakkor éltek a lehetőséggel, és kihasználták az áprilisig tartó türelmi időt. Ők vannak kevesebben.

Hurbán Attila, a Prága Kávéház és Teázó vezetője az Indexnek elmondta: a türelmi időszakban inkább azt tapasztalták, hogy a vendégek örültek, mert a kávé mellett még rágyújthatnak. A Kálvin tér közelében lévő kávézó vezetője viszont megjegyezte, akadt olyan vendég is, aki azért fordult ki a kávézóból, mert még lehetett cigizni. A Prága vezetője szerint még korai megmondani, hogy mekkora forgalomcsökkenést okoz majd a cigarettastop, de mint hozzátette, a csökkenés okai összetettek, és nem lehet egyértelműen a dohányzás betiltásának számlájára írni. Náluk például az elmúlt évekhez képest mintegy 20 százalékos a visszaesés. „Az emberek egyre kevesebbet tudnak arra fordítani, hogy kávézóba járjanak, ráadásul a környék vendéglátós rétege is átalakult"– jegyezte meg. A kávézónak van terasza is, ahol bárki szabadon rágyújthat. Ennek a téliesítését tervezik, de hogy miből fogják megoldani, azon csak az ősz közeledte felé kezdenek el gondolkodni.