Pénzbírság jár a jogosulatlan címhasználatért

2012.04.02. 12:13

A pénteki, tehát a doktori cím elvétele utáni interjúban Schmitt Pálnak volt egy érdekes megjegyzése. A harmadik perc végén a doktori címe használatáról beszélt. „Nem nagyon használtam. Sem anyagi, sem erkölcsi előnyöm nem származott belőle, de hát mégiscsak jogom volt használni, néhány aláírásnál a doktori szót használtam. Így most is, köztársasági elnökként is használtam”. És ezután így fogalmazott: „Mind a mai napig, hozzáteszem.”

Az interjú ezután témát váltott, nem derült ki egyértelműen, mire gondolt Schmitt Pál. A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján mindenesetre azóta is Dr. Schmitt Pál szerepel annak a menüpontnak a címében, ahonnan a köztársasági elnök életrajzát lehet megnyitni, és magában az életrajzban is.

06
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A Semmelweis Egyetem szenátusa múlt csütörtökön döntött Schmitt Pál doktori címének visszavonásáról. A március 29-i határozat jelen időben fogalmaz: „A Semmelweis Egyetem Szenátusa a fentiekre figyelemmel dr. Schmitt Pál egyetemi tudományos fokozatát (dr. univ. címét) visszavonja.” Ugyanakkor a cím visszavonásáról szóló döntés még nem emelkedett jogerőre, hiszen a közigazgatási eljárási törvény szerint fellebbezést lehet előterjeszteni a döntés közlésétől számított tizenöt napon belül. A múlt csütörtöktől számított tizenötödik nap után várhatóan jogerős lesz a cím visszavonása, mivel Schmitt Pál eddigi nyilatkozatai szerint nem tervezi megtámadni a döntést. A pénteki interjúban azt mondta: "Ha elveszik a kisdoktori címet, lelkük rajta, nem fogok velük vitatkozni. Én magam is visszaadtam volna, ha kell".

Ha Schmitt Pál valóban nem támadja meg a döntést, április közepétől már nem használhatja majd doktori címét. Ha mégis így tenne, akkor a jogosulatlan címhasználat szabálysértését követné el. „Aki mások előtt őt meg nem illető címet használ, illetőleg kitüntetést vagy egyenruhát jogosulatlanul visel, húszezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható” – mondja ki a szabálysértésekről szóló 1999-es kormányrendelet. A jogszabály azt is rögzíti, hogy a jogosulatlan címhasználat miatt az eljárás a rendőrség hatáskörében tartozik.

Jogosulatlan címhasználat miatt büntettek már meg politikust. Salgótarján fideszes alpolgármesterére, Fenyvesi Gáborra 2008-ban 15 ezer forintos szabálysértése bírságot rótt ki a városi rendőrkapitányság, mert doktori címet használt, miközben felsőfokú végzettsége sem volt. Az MTI archívuma szerint az alpolgármester ellen öt rendbeli közokirat-hamisítás bűntette és négy rendbeli magánokirat-hamisítás vétsége miatt emelt vádat az ügyészség, de a Salgótarjáni Városi Bíróság tárgyalás nélkül megszüntette a büntetőeljárást. A bíróság kimondta, hogy a doktori cím nem része a névnek, így az alpolgármester nem követett el bűncselekményt. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a jogosulatlan címhasználat szabálysértésére, amelynek vizsgálata a rendőrség hatásköre, ezért a rendőrségnek küldte meg az iratokat. Így került az ügy a városi rendőrkapitányságra, amely végül kiszabta a bírságot.

Nem találtunk olyan jogszabályt, amely kizárná, hogy a köztársasági elnök ellen szabálysértési eljárást lehessen indítani, vélhetően egy joghézagról van szó. Az Alaptörvény, amely szerint a köztársasági elnök sérthetetlen, csak annyit mond ki, hogy a köztársasági elnök ellen büntetőeljárást csak megbízatásának megszűnése után lehet indítani. Arra nem tér ki, hogy mi a helyzet a szabálysértésekkel.

Az nem világos, hogy jogi értelemben Schmitt Pál mennyiben felelős azért, hogy a KEH honlapja doktorként említi-e őt vagy sem. Az impresszum szerint a honlap felelős szerkesztője Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője. Az Index hétfő délelőtt megkereste a KEH sajtóosztályát azzal a kérdéssel, mi az oka annak, hogy nem frissült a honlap a szenátus döntésének megfelelően. Egyelőre nem kaptunk választ.