Ez a poszt a következő Percről percre része:

Schmitt Pál lemondott

Schmitt Pál váratlanul felszólalt a Parlamentben, a beszéd végén bejelentette, lemond. Az országgyűlésnek tizenöt napja van új köztársasági elnököt választani.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Jobbik alelnöke a március 15-i beszédében mondottakkal, annak is a gyarmatos részével szembesítette Orbán Viktor miniszterelnököt. Beszélt arról is, hogy az adósság visszafizetése hiba. Az IMF miatt is cikizte Orbánt, aki 2010-ben elkergette a valutaalapot, most viszont két hónapja várja őket a dolgozószobájában. "Nem leszünk gyarmat? Már gyarmat vagyunk" - mondta.

    19
  • A budapesti, az algyő-nagyfai és a tököli börtönkórházak működése hosszabb távon fenntarthatatlan, ezért kell összevonni a három intézményt, mondta Réthelyi, aki szerint a magyar börtönök nagyon biztonságosak, a környékbelieknek nincs miért aggódniuk. Pál Tibor attól tart, hogy a fogvatartottaknál nagy lesz a "nyüzsgés", jönnek majd a "családtagok". Márpedig modernizálni kell, közölte viszontválaszában a miniszter.

  • Ezek közül csak azokat közvetítjük, amelyekre a megkérdezett miniszter válaszol. Ilyen előre láthatólag nem sok lesz. Réthelyi Miklós az egyik kivétel, akitől a szocialista Pál Tibor kérdezi, hogy miért bünteti a Fidesz a ferencvárosiakat. Állítása szerint a kerület 2010-ben hatalomba került fideszes vezetése leállította a városrehabilitációt, elbukva egy hárommilliárdos forrást. Most pedig börtönkórházat akarnak telepíteni a kerületbe. Kikérik-e a helyi lakosok véleményét az ügyben?

  • A kérdésre Pintér belügyminiszter helyett Kontrát Károly válaszolt. "Időlegesen emelkedni, majd csökkeni fognak a statisztikák jelzőszámai" - idézte belügyminiszterét az államtitkár. Pintér ezt még miniszteri meghallgatásán mondta, nagyon előrelátóan. "2800 fővel növeltük a rendőrség létszámát, az év közepére ez 3500-ra nő" - mondta. Kontrát adatai szerint amúgy 12 megyében csökkent vagy stagnált a regisztrált bűncselekmények száma, a vagyon elleni bűncselekmények száma pedig országosan 7,5 százalékot csökkent, a bolti lopások száma pedig 40 százalékot. Ezért szerinte a lakosság szubjektív biztonságérzete nőtt is. De jobb eredményt szeretnének, ezért még többet kell tenni, mondta. Staudt nem fogadta el a választ, a parlament igen.

    18
  • "Még nincs itt a miniszter" - súgta oda egy jegyző Latorczai Házelnöknek, aki erre trükkösen a nyolcadik interpellációra is engedélyt adott*. Ebben a jobbikos Staudt Gábor kérte számon a bűnügyi statisztikák alakulását Pintér belügyminiszteren. Állítása szerint tíz éve nem volt annyi bejelentett bűncselekmény, mint tavaly. A közrend elleni bűncselekmények száma 21 százalékkal, a gazdasági bűncselekményeké 19 százalékkal nőtt. Ezután magyargárdázott. "Mikor várhatunk javulást a közbiztonságban" - kérdezte.

    *rendesen hét interpelláció hangozhat el, utána az azonnali kérdések következnek, erről késhetett egy válaszadásra kötelezett miniszter.

    17
  • Halász államtitkár örül, hogy Tukacs belátta, hogy négy percben nem lehet hat kérdésre válaszolni, és csak kettőt kérdezett. De a béke csak eddig tartott, utána rögtön elmúltnyolcévezésbe kezdett, meg hazugozta Tukacsot, mert szerinte a szocialisták javaslatai nem szolgálták az egészségügyet, ahogy azt Tukacs állítja. És így tovább. Kórházat pedig nem zárnak be. Legfeljebb funkicót váltanak. Elbocsátások sem lesznek, legfeljebb lesz, aki új feladatot kap. Tukacs nem fogadta el a választ, a kormánytöbbség igen.

    16
    Fotó: Huszti István
  • Már a hétvégén feltűnt, hogy miylen kölcsönös szimpátia lobbant fel a Semmelweis rektora és az irodájában ülősztrájkot folytató, majd ott is alvó Haha-aktivisták között. Tulassay például az egyetemi szenátus szavazási eredményéről szóló tájékoztatóra is meghívta azokat, akiket elvileg erőszakos birtokháborítóknak is tartahatott volna. A vonzalom hála istennek nem maradt egyirányú. Herczeg riporter az iménti, Tulassay-támogató tüntetésen megkérdezett egy bentalvót, hogy miért jöttek el a mai eseményre. Mire ő azt felelte, hogy mert gerinces embernek ismerték meg a rektort. Schmitt meg szerinte még éppen idejében mondott le.

  • - fordult interpellációban a nemzetierőforrás-miniszterhez a szocialista Tukacs István. Arról beszélgetne, hogy a kormány, bár nyolc évet ellenzékben töltött, ez idő alatt nem dolgozott ki koherens egészségügyi programot. Nem lett jobb. "Nem lettek kiszámíthatóbbak a betegutak, nem csökkentek a várólisták, nem lett jobb az ellátás" - mondta. Szerinte az is probléma, hogy az egészségügyi kormányzatnak kevés tapasztalata van, ezért nem tud ellenállni a lobbinyomásnak. És nem tájékoztatja a betegeket arról, hogy mi lesz a kórházakkal. "Hogyan alakul a kórházak helyzete és hogy érinti ez az ott dolgozókat?" - kérdezte végül.

    15
  • A kormány nevében újra Fónagy államtitkár válaszolt. "Korrekt választ szeretnék adni, ezért még a célzást is elkerülöm az előző kormányra vonatkozóan" - kezdte. Szerinte a fizetési nehézségekkel szembesülő fogyasztó most is kezdeményezheti tartozásai átütemezését, kérhet részletfizetést. Adósságcsökkentési és lakásfenntartási támogatást is kaphatnak a rászorulók. "Való igaz, ez nem mindig hoz végleges megoldást" - mondta. Azt az energiatudatosság hozhat, ezért elterjesztenék az inteligens mérést. És a megújuló energiát. Meg az erdőtelepítést. Szekeres nem fogadta el a választ, a kormánytöbbség igen.

    14
  • A parlament 338 igen szavazattal fogadta el Schmitt Pál lemondását. Igennel szavazott többek között Orbán Viktor kormányfő is. Lázár János, a Fidesz frakcióvezető jelen volt a teremben, de nem nyomott gombot. Lázár délutáni sajtótájékoztatóján is úgy fogalmazott: ha a parlament most választaná meg Schmitt Pált köztársasági elnöknek, akkor is megszavazná.

  • Tulassay Tivadar ugyanis elmondott egy bármi konkrétumot nélkülöző beszédet, aminek a végén megkérte a jelenlévőket, hogy csendben és méltósággal távozzanak, ügyeletbe, betegekhez vagy akár haza. A tüntetésen látni véltük az utódját, Szél Ágoston megválasztott rektort.

  • A szocialista Szekeres Imre arra kíváncsi, hogy mi lesz azokkal, akik olyan díjhátralékokat halmoztak fel, amit már csökkenteni se tudnak, mert nem kaphatnak már támogatást sem. Szerinte 800 ezer olyan család van, akinek hatvan napon túli díjhátraléka van - míg a szocialisták idején 350 ezren voltak. Mire számíthatnak? És a végén ki állja a számlát? Mert a rezsiköltség befagyasztása nem ezeken a családokon segít, mondta.

    13
  • mire azt mondta, hogy soha életében nem volt igy meghatva - írja Herczeg riporter. Ez a vastapsok napja, bár az előző, amit a Házban kapott Schmitt a kormánypárti képviselőktől, ennél sokkal bizarrabb volt.

  • A kérdésre Németh Lászlóné helyett Fónagy államtitkár válaszolt. Azért Varga Jenő lett a felszámolóbiztos, mert a kormány a Hitelintézeti Felszámoló Kft-t jelölte ki a Malév-csődről szóló határozatában. De nem személyesen Varga Jenőt jelölte ki, hanem a céget, ami pedig Varga Jenőt. És minden törvényes, mondta. A Malévnak amúgy nincs "jelentős, értékesíthető vagyona", mert a cég nagyon eladósodott, és bérelt létesítményekben, lízingelt gépekkel működött. A slotok pedig nem képezik a Malév tulajdonát, hiszen azok automatikusan megszüntek, újbóli kiosztásukra pedig az állam jogosult. Scheiring nem tudja elfogadni a választ, mert még mindig nem tudjuk, hogyan lett Varga Jenő a felszámolóbiztos. Végre megtudtuk, hogy ki Varga Jenő: Pintér Sándor üzlettársa, akinek a nejét a szocialisták jelölték alkotmánybírónak. Mindezek ellenére a kormánytöbbség elfogadta a választ.

  • - hadarta Herczeg riporter, azonnal mondjuk a részleteket.

    Tulassay életében nem volt még így meghatva - Képeink az eseményről
  • a SOTE Üllői úti épületének belső udvarán.

  • , papírból olvassa fel, hogy kiállnak Tulassay meleltt és jogos volt az egyetem szenátusától, hogy elvette az exelnök doktori címét.

  • Lassan elkezdődik a Semmelweis Egyetem három hónappal mandátuma lejárta előtt lemondott rektorának támogatására összehívott tüntetés, amin jelen van maga Tulassay Tivadar is - jelenti Herczeg riporter.

  • "Hogyan lett Varga Jenő a Malév vagyonfelügyelője" - kérdezte Scheiring Gábor, aki szerint a kormánynak ezt tudnia kéne. Scheiring szerint pillanatnyilag semmit sem tudni a Malév leszállóhelyeinek, slotjainak értékesítéséről. A cég munkatársait pedig felmondás helyett megpróbálták közös megegyezéssel kitenni, hogy ne kelljen annyit fizetni nekik.

  • annyira sokkolták a kóbor kutyák, amikor ott forgatott.

  • ezeket akkor sem közvetítjük, ha Schmitt Pálok potyognak az égből.

  • Fogadtunk magunkkal, de vesztettünk. Halász János ugyan arról beszélt, hogy a kormányváltás óta az élhető Magyarország megteremtésén dolgoznak, és hogy nincs tandíj, mert azt csak a szocialisták akarták bevezetni, egyáltalán nem elmúltnyolcévezett. Ahhoz képest, hogy nincs tandíj, Halász szerint vannak olyan állami ösztöndíjasok, akik csak részleges tandíjat fizetnek. És vannak, akik teljeset, de ez nem egy új rendszer, régebben is voltak önköltséges hallgatók. Amúgy pedig nagy különbség, ha valaki végleg hagyja el az országot, vagy külföldi tanulmány után hazatér. Z. Kárpát szerinte pánikot kelt. Z. Kárpát szerint meg Halász "nagyon gyenge" választ adott. Nem is fogadta el, a kormánytöbbség viszont igen.

    12
  • Hát akik még akkor sem képesek elfogadni a lemondását, ha azt ő maga kezdeményezi. Öt ilyen parlamenti képviselő volt a témáról szóló iménti szavazáson: Szabó Tamás és Wittner Mária a Fideszből, illetve a Hoffmann Pál-Karvalics Ottó-Varga László KDNP-s trió.

    Majdnem ennyire szeretik az exelnököt azok, akik tartózkodtak, ők hatan voltak, mind fideszesek: B. Nagy László, Csóti György, Csöbör Katalin, Kőszegi Zoltán, Meggyes Tamás és Sebestyén László.

  • Ezt kérdezi a jobbikos Z. Kárpát Dániel, akinek majd Halász János államtitkár válaszolhat, van egy fogadásunk, hogy mit. Z. Kárpát szerint a magyar fiatalok a tandíj bevezetése miatt tűnnek el. Persze valójában nem tűnnek el, csak kivándorolnak. Ezt alátámasztják a statisztikák is, a KSH adatai alapján 2020-ig százötvenezren vándorolhatnak ki az országból. Hogy ez ne így legyen, ahhoz most kellene dönteni. Ha jól értjük, Z. Kárpát szerint a megoldás az ingyenes felsőoktatás lenne. Vagy az, hogy könnyen kapjanak munkát. Esetleg lakhatási támogatást. Erre szíve szerint a romaintegrációs pénzeket használná fel.

    11
  • "Ha már ma önök olyan sokat beszéltek erkölcsről, morálról, csodálkozom, hogy egy nemzetpolitikai tárgyú interpellációt nem 2004. december 5-én mondtak el" - vágott vissza Rétvári államtitkár az állampolgársági népszavazás felemlegetésével. Szerinte az új támogatási politikát a Magyar Állandó Értekezlet határozta meg, különben is 36 helyett most már 56 intézményt támogatnak. Hogy az Ungvári Nemzeti Egyetemet pont miért nem, arra az volt a válasz, hogy ott még nem akkreditált a képzés, a támogatást pedig eszközök beszerzésére fordították, nem az oktatás minőségének javítására. Ujhelyi nem fogadta el a választ, a kétharmad igen.

    10
  • Hát óriásit tévedtek, most érkezett meg a miskolci polgármester nyílt levele, aki annyira nem szólna bele a helyik focicsapat összeállításába, hogy berendelte magához a klubtulajdonosokat, hogy magyarázzák meg, hogy merték kirúgni Benczés edzőt, akit Kriza Ákos eszerint imád.

    Miskolc Megyei Jogú Város vezetése hosszú távon érdekelt a minőségi diósgyőri labdarúgás létezésében. Városunk emblematikus labdarúgó csapatát minden nehézség ellenére is támogatjuk és sokszor erőn felül is segítjük, mert tudjuk, hogy a DVTK sorsa Miskolcon közös ügy: pontosabban közös ügynek kellene lennie.

    A DSM Nonprofit Kft. és a Diósgyőr FC Kft. tulajdonosaiként ugyanakkor sajnálatos módon, a napi sajtóból értesültünk arról, hogy csapatunknál egyik pillanatról a másikra nagy változások
    történtek. Benczés Miklós vezetőedzőt és Vitelki Zoltán pályaedzőt 2012 április 2-án felmentették.
    Anélkül, hogy a DVTK-ban folyó labdarúgó-szakmai munka mindennapjaiba bele akarnánk szólni, tulajdonostársi kompetenciáinkat nem csak az éves költségvetésünk feladatainak teljesítése közben kívánjuk gyakorolni.
    A DVTK NB I-es csapatának sorsát meghatározó döntéseknél ragaszkodunk véleményünk kifejtéséhez. Ezért, a csapat körül kialakult helyzetre való tekintettel, mint a város polgármestere,
    felkérem a Diósgyőr FC Kft. ügyvezetését és a Borsodsport Invest Kft. illetékeseit április 2-i döntéseik személyes találkozón történő megmagyarázására.

    Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere

    Miskolc, 2012.04.02.

  • Elsőként a szocialista Ujhelyi István kérdezett volna, de a kormány ficánkolt. "Megvárnám, amíg a kormány a helyére kerül" - poénkodott a házalelnök szocialista. Ezután üdvözölte a mai napot "láthatóan nehezen, szemlesütve viselő" kormánypárti frakciót. "Önök az elmúlt két évben lenyúlták a magyar köztársaság legfontosabb közjogi intézményeit" - közelített viszonylag távolról témájához, az Ungvári Nemzeti Egyetemhez, amit a szocialisták nemzeti jelentőségű intézménynek minősítettek még kormányon, de már nem az. Miért nem az, kérdezte. Véleménye szerint a Fidesz minden olyan intézményt lehúzott a listáról, amit nem velük szövetséges határon túli szervezetek ajánlottak támogatásra.

    09
  • mégis. Pedig azt hittük, ez csak nyolckor lesz.

  • Kövér László ideiglenesen köztársasági elnök lesz, maga helyére Lezsák Sándort jelölte. Erről a parlament végül vita nélkül döntött, egy ellenszavazattal elfogadták.

    08
  • A parlament 5 nem szavazattal, hat tartózkodás mellett elfogadta. A házszabály szerint az országgyűlés csak tudomásul veheti a lemondást, nem értjük, mire gondolhattak, akik nemmel szavaztak.

    07
    Fotó: Huszti István