Már nem Kövérre gondolnak, Áder az új jelölt

2012.04.03. 13:09
Egy nap sem telt el Schmitt Pál köztársasági elnök lemondása óta, a Fideszben máris változott az állás a lehetséges utódok listájának élén. Kedden délelőtt lezajlott Kövér László első ideiglenes köztársasági elnöki szereplése, a pártban azonban már úgy gondolják, Orbán Viktor választása Áder Jánosra eshet. A végső döntés azonban még messze van, a pártvezetés a lehető legtovább halasztaná a jelöltállítást.

Schmitt Pál parlamentben bejelentett lemondása a lépést megelőző egyhetes huzavona ellenére váratlanul érte még a fideszes képviselőket is. A lemondó beszéd elhangzása után pontos információk hiányában Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn elhangzott megjegyzéseiből próbálták kitalálni, ki lehet az utód az államfői székben.

A miniszterelnök a hétfői frakcióülésen, még Schmitt bejelentése előtt azt mondta: ha az a helyzet állna elő, hogy Schmitt lemond, olyan jelöltet fog állítani, aki nála is jobboldalibb nézeteket vall, és aki részt vett az alkotmány előkészítésében is. A fideszes képviselők szerint a miniszterelnök szavaiból arra lehetett következtetni, hogy ha váltás lesz a Sándor-palotában, akkor egy régi harcostársat választ a köztársaságielnök-jelöltségre.

A bizonytalan kormánypárti képviselők hat-hét nevet is említettek, akik szerintük esélyesek lehetnek a posztra, hétfőn azonban egyértelműen Kövér László házelnököt tartották befutónak, hiszen az Orbán által említett paraméterek leginkább az Országgyűlés elnökére illettek. Valószínűleg az is növelte a házelnökös forgatókönyv súlyát, hogy az alkotmány szerint az új államfő megválasztásáig ideiglenesen az Országgyűlés elnöke látja el az államfői teendőket. Kedden egy bírósági konferencián, amelyen Orbán is jelen volt, Kövért már ideiglenes köztársasági elnökként mutatták be.

Parlamenti forrásaink kivétel nélkül azt mondták, csak találgatni tudnak, hiszen Schmitt hétfői parlamenti beszédének elején még azt sem tudták, hogy le fog mondani az államfő. Felmerült Áder János neve is, miután ő is a régi Fidesz-csapathoz, és az Alkotmány szerzőgárdájához tartozik, de a fideszesek jó része az Áder és Orbán közötti régebbi személyes ellenétek miatt kizárta, hogy ezen a pályán komolyan labdába rúghat.

Ádert 2009-ben választották meg EP-képviselőnek, így az elmúlt három évben nem vett részt aktívan a hazai politikában. A brüsszeli képviselőséget önkéntes számüzetésként is lehetett értelmezni az Orbán által irányított Fideszben. Áder a 2006 -os választások után önként mondott le a frakcióvezetőségről, mert a kampány során több személyi kérdésben is összekülönbözött a pártelnökkel. Orbán döntése volt például, hogy egy olyan egykori MIÉP-es is rákerüljön a hagyományosan Áder János által vezetett Győr-Moson-Sopron megyei listára, aki 1998-ban még Áder ellenfele volt a csornai választókörzetben.

Hétfő délután a frakcióban sokan azt hitték, akár aznap is lezavarhatják az államfő-választást, de abban szinte mindenki biztos volt, hogy néhány napon belül biztos meglesz a Fidesz jelöltje. Ezt a feltételezést erősítette, hogy a pártvezetés a kora esti órákban sms-t küldött szét a Fidesz-KDNP képviselőinek, hogy ne hagyják el a fővárost, mert szükség lehet rájuk. Egy kormányzati tisztséget is betöltő képviselő azt feltételezte, hogy az új államfő jelöléséhez lehet szükség az aláírásukra. Az államfő jelöléséhez a képviselők ötöde, vagyis 78 képviselő aláírására van szükség.

A kormánypárti politikusok várakozásaival szemben a Fidesz vezetése hétfő éjszaka mégsem döntött az államfőjelöltről. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfő éjjel 11-kor, a képviselőcsoport ülése után azt mondta: a frakciószövetség arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét, hogy két hét múlva, április 16-án jelöljön új államfőt. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke az MTV Az Este című műsorában hétfő éjszaka szintén azt mondta, hogy két hét múlva lehet arra számítani, hogy Orbán javaslatot tesz a köztársasági elnök személyére. Kósa szerint Orbán több jelölést is tehet.

Fordulatot hozott, hogy hétfőn délután már az terjedt el a kormánypárti képviselők között, hogy Kövér László nem vállalja a jelöltséget. Az új információ akkor terjedt el, amikor a Fidesz-elnökség is tárgyalt a kérdésről. A testületnek többek között Kövér is a tagja. Kövér a szigorú hírzárlattal körülvett tárgyalás után az Indexnek annyit mondott: nem aktuális a kérdés. Viccelődve azt is hozzátette, hogy inkább az ENSZ főtitkári posztjára pályázik.

Keddre a fideszes politikusok körében változott is a sorrend, Kövér jelölésére már csak kevesen fogadnának, viszont elterjedt, hogy mégis Áder János lehet a befutó.

A Fidesz egykori pártelnöke, frakcióvezetője, az Országgyűlés korábbi elnöke, jelenlegi EU-képviselő kollégái szerint – Kövérrel ellentétben – szinte biztosan igent mondana a felkérésre. Forrásaink szerint közismert, hogy Ádernek nem igazán jött be a brüsszeli képviselőség, legutóbb Orbán hívására elvállata, hogy közreműködik az új választási törvény kidolgozásában is. Egy Ádert közelről ismerő fideszes politikus szerint, lehet, hogy elsőre furcsa, hogy a korábbi nézeteltérések után újra szóba jön a miniszterelnöknél Áder, de „az ilyen húzások egyáltalán nem állnak távol az orbáni logikától”. Forrásunk szerint nem lenne példa nélküli, hogy Orbán újra elővegyen egy ejtett politikustársat, és minden korábbinál magasabb posztra helyzete. Ismert példa Pálinkás József esete, aki a központi ukáz ellenére próbált bejutni a pártelnökségbe, később mégis az MTA-elnökségig emelkedett a karrierje.

Ádernek egyébként az egyik legnevezetesebb győzelme a 2005-ös köztársasági elnökválasztáshoz kapcsolódik. Áder frakcióvezetőként néhány stratégiai húzással megakadályozta Szili Katalin megválasztását, és ellenzéki pártként elérte, hogy Sólyom László kerüljön az államfői székben. A köztársaságielnök-választás után győztes hadvezérként ünnepelték párttársai, és akkor akasztotta rá az MDF-es Csapody Miklós a csornai Charles Bronson becenevet is.

Ádert kedden hiába kerestük telefonon, nem sikerült elérnünk.