Réthelyi nem fogadta el Tulassay lemondását

2012.04.03. 14:19 Módosítva: 2012.04.03. 14:56

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nem  fogadta Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektorának lemondását. A Nemzetierőforrás-minisztérium közleménye szerint Réthelyi kedden fogadta a rektort és tájékoztatta, hogy nem ért egyet azzal a döntésével, hogy beadta lemondását, és – a törvények adta lehetőséggel élve – igényt tart arra, hogy május 31-éig végezze munkáját.

Réthelyi Miklós
Réthelyi Miklós
Fotó: Szigetváry Zsolt

A miniszter – mint az egyetem egykori rektora is – fontosnak tartja az ott folyó munkát, és az átadás-átvétel zavartalan lebonyolítását, amely a jelenlegi rektor feladata, áll a tárca közleményében.

Tulassay Tivadar vasárnap jelentette be, hogy lemond hivataláról. Bár az egyetem szenátusa csütörtökön megválasztotta Tulassay utódját, a rektornak még három hónapig érvényes mandátuma volt. Tulassay azonnali távozását azzal indokolta, hogy az egyetemet magára hagyták Schmitt Pál doktorija ügyében, az egyetem testületi döntései az ő személyéhez kötődnek, a Nefmi részéről pedig személyét érintően olyan fokú bizalomvesztést érzékelt, ami a Semmelweis Egyetemnek árthat.

Hétfőn délután szimpátia tüntetést tartottak Tulassay Tivadar mellett a Ferenc körúti klinikai tömb belső kertjében. Az alig félórás rendezvényen körülbelül kétszázan vettek részt, oktatók, hallgatók, egykori tanítványok.

A Semmelweis Egyetemen létrehozott tényfeltáró bizottság március 27-én azt állapította meg, hogy Schmitt Pál kisdoktori disszertációja "szokatlanul nagy terjedelmű" fordításon alapul, egy műből szó szerint átvett 8 oldalt, az idézeteket pedig nem jelölte megfelelően. A bizottság szerint az egykori Testnevelési Egyetem hibázott, amikor nem tárta föl ezt a "szövegazonosságot", és a pályázó azt hihette, hogy dolgozata megfelelt a követelményeknek.

Az 1157 oldalas jelentést az egyetem elküldte Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszternek, hogy állásfoglalást kérjen tőle az ügyben. Az egyetem álláspontja akkor az volt, hogy Schmitt Pál kisdoktorijának visszavonását a Magyar Felsõoktatási Akkreditációs Bizottság indítványára a miniszter kezdeményezheti a bíróságnál.

Réthelyi Miklós azonban illetékesség hiányában felbontatlanul küldte vissza a jelentést. Ezután az egyetem doktori tanácsának javaslatára a Semmelweis Egyetem szenátusa csütörtökön úgy döntött, megvonják Schmitt Pál kisdoktori címét. A rektor szerint a szenátus megfelelő döntést hozott, a döntést a tudományos világ felszabadultan fogadta, ugyanakkor a társadalmi polémia, az ügy politikai értelmezése felerősödött, és az egyetemi határozat politikai és jogi értelmezések kereszttüzébe került.

Később a Magyar Akkreditáció Bizottság megerősítette: jogszerűen járt el a Semmelweis Egyetem szenátusa, amikor visszavonta Schmitt Pál kisdoktori címét.